Fegyverekkel tömi az ukránokat Amerika

James O'Brien amerikai külügyi államtitkár szerint kritikus a kelet-ukrajnai helyzet, úgy véli, Oroszország megállítása a keleti fronton elengedhetetlen a háború megnyeréséhez. Kijev sürgős szükségletei miatt az amerikai kormányzat elhalaszt bizonyos más országoknak tervezett fegyvereladásokat.

Forrás: Merkur2024. 06. 26. 8:47
Egy Patriot rakétavető rendszer látható a hadgyakorlat során a Fekete-tenger melletti Capu Midia katonai lőtéren 2023. november 15-én. Fotó: Daniel MIHAILESCU Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyminisztere, James O'Brien az ukrajnai helyzetről nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni az orosz erők előrenyomulását, hogy a keleti állásokat ne tudják arra használni, hogy a későbbi harcokban további gazdasági károkat okozzanak Ukrajnának, írta a német Merkur.

James O'Brien tanúskodik a szenátus külügyi bizottsága előtti meghallgatáson a Dirksen szenátus irodaházában 2022. szeptember 28-án a washingtoni Capitol Hillen. (Fotó: Getty Images/AFP/Alex Wong)
James O'Brien tanúskodik a szenátus külügyi bizottsága előtti meghallgatáson a Dirksen szenátus irodaházában 2022. szeptember 28-án a washingtoni Capitol Hillen (Fotó: Getty Images/AFP/Alex Wong)

Amikor Ukrajna sikerstratégiájáról beszélek, az arról szól, hogy meg kell állítani Oroszország áttörési kísérleteit keleten.

– idézte O'Brien nyilatkozatát az Ukrinform ukrán hírügynökség. 

Ahhoz hogy Ukrajna megnyerhesse a háborút, O'Brien szerint fontos a területek ellenőrzése. Hozzátette: az orosz hadsereg előrenyomulását úgy lehetne megakadályozni, ha az ukrán csapatokat légvédelmi rendszerekkel és más fegyverekkel látnák el.

Ukrajna sikere szempontjából az is fontos, hogy az ország teljes mértékben ellenőrizze nemzetközileg elismert területeit – idézi az Ukrinform.

Harckocsik, drónok, légvédelem: Ukrajna az első

Az amerikai kormány el akarja halasztani bizonyos fegyverek más országoknak történő szállítását, hogy először Ukrajna légvédelmét erősítsék meg.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője elmondta, hogy Kijev sürgős szükségleteire tekintettel az amerikai kormányzat azt a „nehéz, de szükséges” döntést hozta, hogy elhalaszt bizonyos más országoknak tervezett fegyvereladásokat, különösen a Patriot és a NASAMS légvédelmi rendszerekhez szükséges rakétákat.

Press Secretary Karine Jean-Pierre Holds Daily White House Press Briefing
John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora felszólal egy sajtótájékoztatón a Fehér Házban 2024. június 17-én Washingtonban (Fotó:  Getty Images/AFP/Kevin Dietsch)

Ehelyett ezeket Ukrajnának kellene kapnia, amelynek fegyveres erői sürgősen további légvédelmi kapacitásokra szorulnak – erről a fegyverszállításban érintett országokat is tájékoztatták, írta a lap. Kirby azt nem közölte, hogy pontosan mely országokról van szó.

Mindannyian megkapják, amit rendeltek, csak egy kicsit később, mint eredetileg terveztük.

2023. január 30-án egy NASAMS föld-levegő rakétakilövő látható a norvégiai Kongsbergben található Kongsberg Defense & Aerospace fegyvergyár szerelősorán (Fotó: AFP/ Petter Bernsten)

James O'Brien az orosz–ukrán háború kapcsán Kína szerepéről is nyilatkozott:

Nyíltan kimondtuk, hogy Oroszország azért tud a harctéren sikereket elérni, mert jelentős támogatást kap Kínától. Az Oroszország által a fegyverek gyártásához használt szerszámgépek több mint 70 százaléka Kínából származik. A harctéren szükséges elektronika több mint 90 százaléka pedig szintén Kínából jön.

Az európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár azt is bejelentette, hogy a NATO-csúcstalálkozón az atlanti szövetség és az indo-csendes-óceáni térség közötti partnerség az ottani biztonsági aggályok miatt prioritást élvez majd.

Borítókép: Egy Patriot rakétavető rendszer látható a hadgyakorlat során a Fekete-tenger melletti Capu Midia katonai lőtéren 2023. november 15-én (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu) 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.