Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Húszmilliárd dollár a tét: Ukrajna államcsőddel fenyeget

Ukrajna nem jutott megállapodásra a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, nem sikerült megállapodni a mintegy húszmilliárd dollár összegű nemzetközi adósság átütemezéséről – jelentették hétfőn.

Forrás: eXXpress2024. 06. 18. 12:42
NATO Summit In Vilnius, Lithuania
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij beszél a médiával a NATO-csúcson a litvániai Vilniusban. Fotó: Beata Zawrzel Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnát gazdaságilag tönkretette a több mint két éve zajló háború, írta az osztrák eXXpress. Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter azt mondta, hogy a tárgyalások folytatódnak és arra számít,  a kormány augusztusig megállapodásra jut. 

Daily Life In Kyiv
Ukrán és uniós zászlók lengnek a Nemzeti Bank épülete előtt Kijevben, Ukrajnában (Fotó: NurPhoto/AFP/Sergii Kharchenko) 

A háború sújtotta ország 2023 vége óta vizsgálja a külföldi adósságának átütemezésére vonatkozó terveket a nagybefektetőkkel. A kötvénytulajdonosokkal már csaknem két hete folynak a hivatalos tárgyalások. A cél az adósság átütemezése a nemzetközi piacokhoz való hozzáférés fenntartása érdekében. Ezzel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerkezetátalakításra vonatkozó követeléseit is teljesíteni lehetne.

 

Sürget az idő

A kétéves fizetési stop augusztus 1-jén lejár, de a hírek szerint a felek közötti megállapodás lehetősége még mindig távol áll egymástól. A hitelezők képviselői szerint az ukrán kormány javaslata „jóval meghaladja a piaci várakozásokat”.  A javaslat így „jelentős károkat okozhat Ukrajna jövőbeni befektetőinek és az ország fő céljának, a tőkepiacokhoz való mielőbbi visszatérésnek” – mondják pénzügyi elemzők.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter szerint az ország gazdasága sérülékeny, és nagymértékben a partnerek támogatásától függ.

„Az adósság időben történő átütemezése ennek a támogatásnak döntő része” – mondta.

Az erős hadseregeket erős gazdaságoknak kell támogatniuk ahhoz, hogy háborúkat nyerjenek

– tette hozzá az ukrán tárcavezető.

Continuation of the International Conference on the Reconstruction of Ukraine
Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi, természetvédelmi és nukleáris biztonsági miniszter, valamint Julia Szviridenko, Ukrajna miniszterelnök-helyettese és gazdasági minisztere újságíróknak beszél az Ukrajna Újjáépítési Konferencián (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen)

„Ukrajnának erős gazdaságra van szüksége, hogy át tudja vészelni a háborút és újjá tudja építeni mindazt, ami megsemmisült” – mondta Svenja Schulze német gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter a múlt héten az Ukrajna támogatására szervezett berlini nemzetközi újjáépítési konferencián.

A kétnapos tanácskozáson több mint száz megállapodást kötöttek és Németország Ukrajnával és további 12 országgal, valamint 17 fejlesztési szervezettel szövetséget hozott létre a kis- és középvállalkozások támogatására, amelyek az ukrán gazdaság gerincét alkotják. 

Borítókép: Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij beszél a médiával a NATO-csúcson a litvániai Vilniusban (Fotó: NurPhoto/AFP/Beata Zawrzel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.