Így számoltak be a békemenetről a lengyel sajtóban

Meglehetősen visszafogott volt a lengyel sajtó.

2024. 06. 02. 16:37
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Békemeneten.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Békemeneten. Fotó: Arpad Kurucz / ANADOLU / Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel sajtó kevés teret szentelt a szombati budapesti békemenetnek. A PAP közszolgálati hírügynökség egyáltalán nem számolt be róla, néhány hírportál adott hírt, többnyire Orbán Viktor miniszterelnök beszédének néhány mozzanatát kiemelve.

Szombaton Budapest utcáin békemenet haladt át, amely egyben a Fidesz szavazóinak mozgósítását szolgálta az európai parlamenti és önkormányzati választások előtt. Az eseményen több tízezer magyar jelent meg, akik háborúellenes jelszavakat skandáltak

– írta az egyik legolvasottabb, külföldi tulajdonban lévő hírportál, az Onet.pl. Orbán Viktor beszédében reményét fejezte ki a magyarok, különösen a Kárpátalján élők jobb jövője iránt, és aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a nyugati politikusok háborút akarnak Oroszországgal.

Európa háborúra készül. A háborúpárti vonatról hiányoznak a fékek, és a mozdonyvezető elveszítette az eszét

– idézte a portál a miniszterelnököt.

Orbán Viktor azt is mondta – folytatódik a cikk –, hogy itt az ideje, hogy pártja „elfoglalja Brüsszelt” és megváltoztassa Európa viszonyát Ukrajna támogatása iránt. „Távol tudjuk magunkat tartani a háborútól, ha a magyar választók támogatják a kormányt” – idézte a portál a miniszterelnök szavait. „Alapvető kérdés, hogy lemondunk-e a békéről. A békéről való lemondás Ukrajna számára a halált jelenti. Nem akarjuk a vérünket ontani, nem akarunk meghalni másokért idegen földön. Ez a magyar igazság, és most az a feladatunk, hogy a magyar igazságból európai igazságot csináljunk” – idézett a portál a kormányfő heszédéből. Orbán Viktor síkra szállt a fegyverszünet mellett Ukrajnában, és béketárgyalásokra szólított fel Oroszországgal – írta.

Ukrán reakció a lengyel sajtóban

A portál kitért Anton Herascsenko ukrán belügyminiszter reagálására is.

Azt szeretném válaszolni Orbán úrnak, hogy senki sem akarja jobban a békét Ukrajna számára, mint mi. Nem Ukrajna kezdte a háborút. Ukrajnára rákényszerítették a védekezést, és egyetlen célunk a béke

 – idézte a portál az ukrán tárcavezető szavait, melyeket az X-en tett közzé. „Amit Oroszország béketárgyalásoknak nevez, az valójában Ukrajna megsemmisítése. És ajtónyitás az oroszoknak Európa felé” – hangsúlyozta Herascsenko. A Do Rzeczy konzervatív hetilap internetes oldalán megjelent rövid tudósításában azt írta, hogy a békemeneten több tízezren vettek részt egész Magyarországról és a szomszédos országokból. Orbán Viktor beszédéből azt emelte ki: „Magyarország meg akarja akadályozni, hogy Európa háborúba lépjen Oroszországgal” […] „Európa háborúra készül, és mindennap újabb lépést tesz a pokol felé vezető úton” – idézte a kormányfőt, aki arra a lehetőségre utalt, hogy a NATO szárazföldi csapatokat küldene Ukrajnába.

A Wirtualna Polska hírportál azt emelte ki, hogy a magyar miniszterelnök Isten áldását kérte a kárpátaljai magyarokra, és azt mondta, nincs messze az a nap, amikor jobbra fordul a sorsuk. A lap kitért Orbán Viktor szavaira, melyek szerint Magyarország „nem megy az orosz frontra, járt már ott, és nincs ott semmi keresnivalója”. A lap kiemelte a beszédből, hogy egy nagy békekoalíció jöhet létre, ha az EP-választásokon többek között a Fidesz győz, és az amerikai elnökválasztást Donald Trump nyeri meg. Végül szintén közölte Anton Herascsenko ukrán belügyminiszter reagálását Orbán Viktor beszédére.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a békemeneten (Fotó: Kurucz Árpád/Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.