A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

III. Károly király portréját súlyosan megrongálták + videó

A festmény az egyik legelismertebb kortárs brit portréművész, Jonathan Yeo munkája.

Forrás: MTI2024. 06. 11. 16:47
királyi család
III. Károly király hivatalos portréja a londoni Pall Mallban 2024. május 16-án. Fotó: Henry Nicholls Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állatvédő aktivisták megrongálták III. Károly király alig egy hónapja felavatott hivatalos portréját kedden. A brit uralkodót formabontó módon ábrázoló hatalmas, 2,6 méter magas és két méter széles alkotás – az egyik legelismertebb kortárs brit portréművész, Jonathan Yeo munkája – a neves brit képzőművészeti magángyűjtemény, a Philip Mould Gallery londoni kiállítótermében látható.

Az Animal Rising (Állatfelkelés) nevű, magát erőszakmentes állatvédő szervezetként jellemző csoport két tagja Károly arcmására a Wallace és Gromit című brit animációs vígjátéksorozat emberi főszereplője, Wallace stilizált arcképét ragasztotta, alá pedig egy szövegbuborékot illesztett, amelyben Wallace felhívja hűséges kutyája, Gromit figyelmét arra, hogy milyen kegyetlenül bánnak a brit farmokon a tenyészállatokkal.

Az Animal Rising nyilatkozata szerint az aktivisták azért választották a tiltakozás e formáját, mert köztudott, hogy a király a Wallace és Gromit sorozat rajongója, és az is, hogy szívén viseli az állatvédelem ügyét.

A szervezet közölte: olyan farmokat vizsgált meg, amelyek az állatkínzás ellen küzdő, királyi védnökség alatt működő brit szervezet (RSPCA) jóváhagyó tanúsítványának birtokában vannak, de ezzel együtt is „elrettentő kegyetlenséggel” bánnak állatállományukkal. A csoport felszólította III. Károly királyt, hogy függessze fel az RSPCA támogatását, amíg ez a helyzet nem változik. 

Kedd délután a galéria közölte, hogy a festmény nem rongálódott meg, mivel az aktivisták a képet védő üvegre ragasztották a stilizált filmkaraktert és a szöveget. Később a csoport is bejelentette, hogy csak vízzel ragasztotta a két papírt az üvegre, és az egész akciót csupán „derűs epizódnak” szánta.

A festmény, amely a brit hadsereg egyik alakulata, a Welsh Guards vörös díszegyenruhájában, ugyancsak a vörös különböző intenzív árnyalataiban játszó háttér előtt ábrázolja a királyt, négy évig készült, és Károly személyesen avatta fel május 14-én.

III. Károlyról – aki csaknem öt évtizede a Welsh Guards ceremoniális főparancsnoka – az eredeti megbízás szerint nem királyi portré készült volna, hiszen amikor Yeo 2020-ban munkához látott, a jelenlegi uralkodó édesanyja, II. Erzsébet királynő ült a brit trónon, Károly pedig trónörökösként a walesi hercegi címet viselte.

A királynő azonban 2022 szeptemberében – életének 97., uralkodásának 71. évében – elhunyt, és halálának pillanata óta Károly az Egyesült Királyság uralkodója. A festményt az egyik legősibb angol céh, az eredetileg gyapjú és szőttesek kereskedelmével foglalkozó, 1361-ben alapított The Drapers’ Company rendelte, és a portrénak 2022-re, Károly tagságának 50. évfordulójára kellett volna elkészülnie. II. Erzsébet királynő halála és Károly trónra lépése után azonban a feladat is módosult: Jonathan Yeo megbízatása immár arra szólt, hogy az új uralkodó első hivatalos portréját vesse vászonra. A portré III. Károly első hivatalos képmása a tavaly májusi koronázás óta.

Borítókép: III. Károly király hivatalos portréja a londoni Pall Mallban 2024. május 16-án (Fotó: AFP/Henry Nicholls)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.