Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Ukrajna újjáépítésének finanszírozása kapcsán kezdődött konferencia Berlinben

Zelenszkij több milliárd eurós támogatásban bízik, amelyet az energiaszektor és a katonai védekezés támogatására fordítanának.

Forrás: MTI2024. 06. 11. 15:57
ZELENSZKIJ, Volodimir; STEINMEIER, Frank-Walter
Olaf Scholz német kancellár (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a kétnapos ukrajnai újjáépítési konferencia elsõ napján, 2024. június 11-én tartott sajtóértekezletükön Berlinben. Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi újjáépítési konferencia kezdődött kedden Berlinben Ukrajna támogatására azzal a céllal, hogy mozgósítsák a gazdasági élet szereplőit az ország jövőbeli, háború utáni helyreállításának finanszírozására. Olaf Scholz német kancellár a konferencia megnyitóján elmondta: a Világbank becslése szerint Ukrajnának a következő évtizedben 500 milliárd dollárra lehet szüksége az újjáépítéshez. A kancellár hangsúlyozta, hogy több szektorban is befektetési lehetőségek nyílnak majd Ukrajnában, például a megújuló energiák, az információs technológia és a gyógyszergyártás terén. Scholz arról is beszélt, hogy Németország további légvédelmi rendszereket, rakétákat és lőszereket küld Ukrajnának, hogy segítse Kijev védekezését az orosz támadásokkal szemben.

– Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fog győzelmet aratni, sem pedig békefeltételeket diktálni az Ukrajnával szemben folytatott háborúban

– szögezte le a német kancellár, megjegyezve, hogy ezt a meggyőződést kívánják majd erősíteni a hét végén, Svájcban tartandó békecsúcson.

Olaf Scholz arra kérte a nyugati partnereket, hogy nyújtsanak még több támogatást Ukrajnának, és minden lehetséges eszközzel álljanak az ukrán légvédelem erősítésére létrehozott német kezdeményezés mellé.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a konferencián arról beszélt: arra számít, hogy a berlini rendezvénynek köszönhetően több milliárd euró értékben megállapodások jöhetnek létre az ukrán energiaszektor és a katonai védekezés támogatására.

Kiemelte, hogy az orosz támadások fő célpontjai közé tartoznak az ukrán energetikai létesítmények. Elmondta: Ukrajna azt tervezi, hogy még idén egy gigawatt teljesítményű, gázüzemeltetésű áramfejlesztő kapacitást hoz létre, a következő években pedig ezt négy gigawattra bővítenék. Az ukrán elnök szerint az orosz hadsereg csapásai március óta kilenc gigawatt teljesítményű – az ország szükségleteinek mintegy felét fedező – energiatermelő kapacitást semmisítettek meg. Zelenszkij rámutatott arra is, hogy Ukrajnában az oktatási rendszer, a lakhatás és az egészségügy helyreállításához is forrásokra lenne szükség. Annalena Baerbock német külügyminiszter Ukrajna európai uniós perspektíváját hangoztatta a konferencia első napján.

– Szeretnénk egyértelművé tenni, hogy nemcsak a brutális orosz agresszióval szállunk szembe együttes erővel, hanem vállaljuk azt is, hogy egyengetjük Ukrajna előtt az Európai Unió felé vezető utat

– mondta.

A német miniszter kifejtette, hogy Ukrajnában az embereknek az országot ért támadások miatt elsősorban arra lenne szükségük, hogy helyreálljon az áram- és vízszolgáltatás, és legyen fűtés. Ezért is fontos, hogy a berlini konferencián nemcsak politikusok, hanem az ukrán emberekért dolgozó polgármesterek, vállalkozók és különféle szervezetek képviselői is részt vesznek annak érdekében, hogy egy napon majd, a háború megnyerése után Ukrajna ne csak szabad ország legyen, hanem gazdaságilag is képes legyen a saját lábán megállni egy egyesült Európában – fogalmazott Baerbock.

 

Ekkor kezdődnek meg az uniós csatlakozási tárgyalások Ukrajnával

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a bizottság álláspontja szerint az EU június végén megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, miután az ország végrehajtotta az összes előzetesen megbeszélt reformintézkedést. Ukrajna tagjelölti státusáról a tavaly decemberi EU-csúcstalálkozón született döntés, de a csatlakozási tárgyalások elindításának időpontját még nem rögzítették. Von der Leyen a konferencián arról is beszélt, hogy az EU részéről május közepén jóváhagyott 50 milliárd eurós, hosszú távú pénzügyi támogatásból 1,9 milliárd eurót június végéig Kijev rendelkezésére bocsátanak.

Elmondta továbbá azt is, hogy az Európai Unió 1,4 milliárd euró értékben megállapodásokat kötött több bankkal annak érdekében, hogy vonzóvá tegyék a magánszektor számára az ukrajnai beruházásokat, és megkönnyítsék a finanszírozáshoz való hozzáférést az ukrajnai vállalatok számára.

A nemzetközi újjáépítési konferenciára nagyjából 60 országból mintegy kétezer résztvevő érkezett a német fővárosba. Nem donorkonferenciáról van szó, hanem olyan rendezvényről, amely elősegíti a politikai, gazdasági és civil szereplők kapcsolatépítését.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a kétnapos ukrajnai újjáépítési konferencia első napján, 2024. június 11-én tartott sajtóértekezletükön Berlinben (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.