Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A világháború szélén állunk: Ukrajna meglépte, amitől Putyin óva intett

Már bizonyítékok is vannak arra vonatkozóan, hogy az ukrán csapatok amerikai fegyverekkel támadtak Oroszországon belül katonai célpontokat. Az utóbbi időben ugyanis sorra engedélyezték Volodimir Zelenszkij elnök szövetségesei, hogy az ukrán erők nyugati fegyvereket vessenek be a határon túl is – azzal a kockázattal számolva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bármikor ellencsapást rendelhet el a nyugati országok ellen. Moszkva ugyanis már többször figyelmeztetett, következményei lesznek, ha a nyugati csapatok megjelennek Ukrajnában vagy nyugati fegyverekkel támadják az orosz katonai létesítményeket.

2024. 06. 07. 15:17
Illusztráció: 2022. november 7-én közreadott képen ukrán katonák amerikai nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel (HIMARS) tüzelnek a Herszoni területen november 5-én. Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglépte Ukrajna azt, amitől Oroszország már nem egyszer, még maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is óva intett: nyugati fegyverekkel támadtak orosz katonai célpontokat Oroszországon belül. A The Telegraph brit napilap ugyanis úgy értesült, az Egyesült Államok által szállított HIMARS rakétákat használtak egy légvédelmi rendszer megsemmisítésére az orosz–ukrán határhoz közeli Belgorod város környékén – annak ellenére, hogy a Kreml figyelmeztette Washingtont,

„végzetes következményei” lesznek a határon túli támadásoknak.

Az ukrán műveletről fotók is megjelentek az elmúlt napokban a közösségi oldalakon. A támadás egy Sz–300/400-as légvédelmi rendszert ért – mutatott rá a washingtoni hadtudományi intézet (Institute for the Study of War, ISW). Elemzők szerint a HIMARS bevetését bizonyíthatja az is, hogy a Belgorodi terület ellen az ukránok eddig csak kisebb hatótávolságú rakétarendszereket használtak, emellett az orosz sajtóban is a HIMARS-ot emlegetik.

Az Egyesült Államok engedélyezte ugyan az amerikai fegyverek bevetését, ám kizárólag akkor, ha a célpontok közvetlen fenyegetést jelentenek az ukrán erőkre, a belgorodi támadás esetében viszont egyelőre nem világos, valóban adottak voltak-e a feltételek. A Reuters hírügynökségnek egy meg nem nevezett ukrán tisztviselő elismerte, a hadsereg elkezdte bevetni Oroszország területei elleni támadások során az amerikai fegyvereket, ám eddig betartották Joe Biden amerikai elnök kérését, azaz a határ menti területekre korlátozták a műveleteket.

Az utóbbi időben azonban partnerei sorra engedélyezték Ukrajnának, hogy fegyvereikkel erőteljesebb támadásokat mérjen az orosz csapatokra, beleértve az orosz területen állomásozó katonai célpontok elleni műveleteket is – noha minden egyes ilyen lépéssel eggyel közelebb kerülünk a harmadik világháborúhoz.

A háborúpárti nyugati politikusokat mindez azonban korántsem aggasztja, legutóbb Emmanuel Macron francia elnök jelentette be, Párizs Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának. Az államfő továbbá jelezte, Franciaország további 4500 ukrán katona kiképzését is tervezi. Noha Macron közlése szerint jelenleg egyetlen francia katonai kiképző sem tartózkodik Ukrajnában, többször utalt arra, nyugati katonákat kellene a háborúban álló országba küldeni.

Úgy tűnik, sem a Nyugat, sem Zelenzkij nem veszi komolyan Oroszország szavait: Moszkva már több ízben felhívta a figyelmet arra, következményekkel kell számolniuk, ha a Nyugat belesodródik a háborúba.

Putyin a napokban ismét figyelmeztetett: a nyugati országok részvételével Oroszország ellen végrehajtott csapások az Oroszország elleni közvetlen háborút jelentik, amire Moszkva reagálni fog. A nagy hatótávolságú fegyverek Ukrajnába szállítására szimmetrikus választ helyezett kilátásba.

Borítókép: 2022. november 7-én közreadott képen ukrán katonák amerikai nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel (HIMARS) tüzelnek a Herszoni területen november 5-én (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.