Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Az orosz–ukrán háborúról fog tárgyalni Macron Zelenszkijjel és Bidennel

Sűrű napok elé néz Emmanuel Macron francia elnök: pénteken Párizsban ukrán hivatali kollégáját, Volodimir Zelenszkijt fogadja, szombaton pedig az Egyesült Államok elnökével, Joe Bidennel ül tárgyalóasztalhoz. A két elnöki szintű találkozó közös pontja az orosz–ukrán háború napirendre kerülése: várhatóan a francia vezetés újabb támogatásokat fog bejelenteni Kijevnek, és az orosz figyelmeztetések ellenére továbbra is napirenden tartja a francia katonák Ukrajnába küldését.

2024. 06. 07. 7:29
MACRON, Emmanuel; ZELENSZKA, Olena; ZELENSZKIJ, Volodimir; MACRON, Brigitte
Emmanuel Macron francia államfõ (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ kezet fog a normandiai partraszállás 80. évfordulóján tartott megemlékezésen az északnyugat-franciaországi Colleville-sur-Mer településnél 2024. június 6-án. Balról feleségeik, Brigitte Macron és Olena Zelenszka. Fotó: Christophe Petit Tesson Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai tiszteletadással készülnek Párizsban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadására, aki a nap folyamán francia hivatali kollégájával, Emmanuel Macronnal fog találkozni, hogy az orosz–ukrán háború kapcsán egyeztessenek. A francia elnöki hivatal korábban közleményében tudatta,

az orosz csapatok fokozzák támadásaikat a fronton, valamint az ukrán energetikai infrastruktúra ellen, többek közt erről is tárgyalni fog a két államfő.

Zelenszkij a nap folyamán ellátogat a francia főváros melletti KNDS francia–német védelmi ipari vállalat egyik központjába, mely tüzérségi lövegekkel támogatja Ukrajnát a háborúban. A tervezett menetrend szerint az ukrán elnök beszédet mond a nemzetgyűlésben, majd találkozik annak elnökével, Yael Braun-Pivettel, aki márciusban járt a háborúban álló országban. Az ukrán beszédének hírét azonban vegyesen fogadták Franciaországban, Olivier Marleix, a jobboldali A Köztársaságiak párt képviselője szerint helytelen, hogy Zelenszkij néhány nappal az európai parlamenti választások előtt szólal fel.

Párizs korábban újabb katonai támogatásokat jelentett be Ukrajnának: az MTI közlése szerint Mirage 2000–5 típusú vadászrepülőket fog átadni támogatásul, ráadásul Macron megerősítette, beleegyezését adta ahhoz, hogy az ukrán erők Oroszországon belüli katonai célpontokat támadjanak. A találkozó során Zelenszkij és Macron egy 650 millió euró összegű kölcsönt és támogatást is aláír, melyet az ukrán energetikai infrastruktúra helyreállítására fordítanának – értesült a Le Point francia hetilap

Mindemellett a nyugati csapatok Ukrajnába küldése is napirenden van, noha Moszkva pénteken figyelmeztetett, hogy a posztszovjet országba vezényelt francia katonai oktatók is legitim célpontok lesznek az orosz csapatok számára.

Az Elysée-palota meglehetősen sűrű napok elé néz, Macron ugyanis az Egyesült Államok elnökével, Joe Bidennel is találkozni fog szombaton. A Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap értesülései szerint a két elnök többek közt Ukrajna további támogatásáról, a jövő héten Olaszországban megszervezett G7-országcsoport csúcstalálkozójának, valamint a július eleji washingtoni NATO-csúcstalálkozó előkészítéséről is egyeztetni fognak. Zelenszkij és Biden is a június 6-i normandiai partraszállási hadművelet (D-nap) 80. évfordulója alkalmából érkezett Franciaországba.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kezet fog a normandiai partraszállás 80. évfordulóján tartott megemlékezésen az északnyugat-franciaországi Colleville-sur-Mer településnél 2024. június 6-án. Balról feleségeik, Brigitte Macron és Olena Zelenszka (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.