Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ilaria Salis apja őrült javaslattal állt elő

Ilaria Salis ártatlanságának bizonyítása érdekében Magyarországról Olaszországba vagy Németországba kell áthelyeztetni a bírósági eljárást – hangoztatta a budapesti házi őrizetben levő olasz antifa aktivista apja, Roberto Salis, aki az európai parlamenti választásokon az olasz baloldal színeiben jelölt lánya helyett kampányolt hétfőn.

Forrás: MTI2024. 06. 03. 19:25
Ilaria Salis Antifa per
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roberto Salis azt mondta, hogy a házi őrizet elérése után a következő lépés Ilaria Salis megválasztása lesz az Európai Parlamentbe. Kijelentette, hogy lánya esetleges európai parlamenti képviselőként sem akarja megkerülni az ellene zajló bírósági eljárás lezárását.

A magyar igazságszolgáltatástól nincs mit kérni, tudomásul vettük, hogy (a lányommal szemben) politikai eszközként felhasznált per zajlik. Ilariát meg kell szabadítani az igazságtalanságtól, melyet elszenved. Ő bizonyítani akarja ártatlanságát, így meg kell találni a módját, hogy a bírósági tárgyalást Olaszországba vagy Németországba helyezzük át annak érdekében, hogy teljes mértékben bizonyítani lehessen, hogy semmi köze a vádban szereplő cselekményekhez

– hangsúlyozta Roberto Salis. Ilaria Salis és társai a vád szerint súlyos sérüléseket okoztak, amikor Budapest utcáin emberekre támadtak. Az olasz állampolgárt tavaly februárban tartóztatták le, május 23-tól pedig házi őrizetbe helyezték. A következő bírósági tárgyalást szeptemberre tűzték ki.

Az antifa aktivistát a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) olasz pártkoalíció az európai parlamenti választásokon listavezetőként jelölte az északnyugat-olaszországi körzetekben, valamint Szicíliában és Szardínia szigetén. A kampányt lánya helyett Roberto Salis folytatja: hétfőn Bolognában az AVS rendezvényén nyilatkozott újságíróknak. Úgy vélte, lánya a börtönben töltött tizenhat hónap után a házi őrizetben jobban van, és csak most kezdi megérteni, mi történt vele, most kezdi ismét kézbe venni a sorsát.

Az apa hangoztatta, hogy lánya a magyarországi börtönben „kizárólag Orbán Viktor propagandáját hallhatta a magyar televíziós híradókból, melyekből az elején egy szót sem értett”. Roberto Salis azt mondta, hogy lánya nem tudott az amerikai egyetemisták palesztinbarát tüntetéseiről sem, mivel ezek a hírek nem szerepelnek a magyar sajtóban.

Lányomat antifasiszta tüntetés miatt tartóztatták le Magyarországon, ahol a jogállam léte megkérdőjeleződött

– jelentette ki Roberto Salis. Ahhoz, hogy az AVS jelöltjei bejussanak az Európai Parlamentbe, a pártszövetségnek országosan négy százalék felett kell teljesíteni. Nicola Fratoianni, az AVS elnöke korábban úgy nyilatkozott, Ilaria Salist biztosan megválasztják, és tömegesen fognak rá szavazni. Az AVS-ben felmerült, hogy ha a szövetség más jelöltjei több szavazatot kapnak, mondjanak le azokról Ilaria Salis javára, hogy a nő biztosan bejusson az Európai Parlamentbe, de ezt a kezdeményezést a többi jelölt elvetette.

Borítókép: Ilaria Salis a bíróságon (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.