Menekítené állampolgárait az újabb háború elől Kanada

Negyvenötezer állampolgárának evakuálására készül Kanada Libanonból, miután az Izrael és a Hezbollah síita terrorszervezet közti feszültség fokozódása teljes körű háború kitörésével fenyeget. Az Egyesült Államok egyelőre nem jelentett be evakuációs tervet.

Forrás: The Times of Israel2024. 06. 22. 15:28
Melanie Joly kanadai külügyminiszter
Melanie Joly kanadai külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Evakuációs tervet készít negyvenötezer állampolgárának Libanonból való kimenekítésére Kanada arra az esetre, ha teljes körű háború törne ki Izrael és a Hezbollah síita terrorszervezet között – számolt be róla a The Times of Israel izraeli napilap.

Melanie Joly kanadai külügyminiszter
Melanie Joly kanadai külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Izraeli sajtóhírek szerint feszült párbeszéd zajlott Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter és kanadai hivatali partnere, Melanie Joly között. Utóbbi elmondta, hogy Ottawa már katonai egységeket vezényelt a térségbe, hogy felkészüljenek az ország történetének legnagyobb evakuálási műveletére. Azt nem lehet tudni, hogy az Izraelben élő mintegy harmincötezer kanadai állampolgárt is tervezik-e kimenekíteni.

Kanadához hasonlóan Kuvait is lépett, és Libanon mielőbbi elhagyására szólította fel állampolgárait, az Egyesült Államok azonban egyelőre nem jelentett be hasonló intézkedést.

Kac sürgette Jolyt, hogy Kanada gyakoroljon nyomást a Hezbollah iráni támogatóira, hogy tartsák féken a terrorszervezetet.

A lehetőségek ablaka bezárul. Izrael nem fogja eltűrni (…) azt a helyzetet, hogy az északi lakosok nem térhetnek vissza otthonaikba

– idézte Kac szavait az izraeli lap.

Az Izrael határa mentén található települések lakóit a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i Izrael elleni terrortámadása után evakuálták, attól tartva, hogy Libanon irányából a Hezbollah is hasonló támadást indíthat.

A feszültség az elmúlt két hétben tovább fokozódott, miután a Hezbollah libanoni területről robbanószerrel felszerelt drónokat indított Izrael területére. Izrael válaszul bejelentette, hogy már készen áll a terve egy Libanon elleni invázióra.

Borítókép: Melanie Joly kanadai külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.