Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Migránscsempésszel és antifás embervadásszal „erősít” a baloldal Brüsszelben

Noha Ilaria Salis és Carola Rackete korábban egyaránt az általuk elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt került a hatóságok érdeklődésének fókuszába, a két nő végül nemcsak megúszta a jogi felelősségre vonást, hanem a baloldal egyenesen pajzsra emelte őket és európai parlamenti képviselőként folytathatják a pályafutásukat.

2024. 06. 27. 20:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztárként ünnepli az európai baloldal Ilaria Salist és Carola Racketét, a csatolt képen a két európai parlamenti képviselő mandátumszerzését celebrálják a brüsszeli székhelyű testületben. Ez azért figyelemre méltó, mert a két nő egyike azzal váltott belépőt a balliberális politika elitjébe, hogy illegális migránsokat csempészett be egy szuverén államba, a másikuk pedig egy sokak által terrorszervezetnek tartott alakulat embervadászatában vett részt.

Az olasz Ilaria Salis a 2023-as budapesti Antifa-támadások elsőrendű vádlottja. Emlékezetes: tavaly február közepén legalább tizenöt, zömmel külföldi – német, olasz és görög – szélsőbaloldali radikális nyolc járókelőt támadott meg a magyar főváros négy pontján, brutálisan összeverve őket, néhányukat súlyosan megsebesítve. Többeket kórházba is kellett vinni. 

Salist a magyar ügyészség két esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként, bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolta, ezért büntetőeljárást folytattak ellene. Azonban miután az olasz nőt a Zöldek és a Baloldal Szövetsége listáján EP-képviselőnek választották, a Fővárosi Törvényszék felfüggesztette az eljárást

Carola Rackete ellen pedig még 2019-ben indult eljárás, amikor a német hajóskapitány két ízben is ellenszegült az olasz hatóságok tiltásának, hogy a fedélzetén mintegy kétszáz migránssal megközelítse Lampedusa szigetét, valamint hogy beálljon a sziget kereskedelmi kikötőjébe. Rackete a kikötői manőver közben beszorította az őt feltartóztatni próbáló vámügyesek egyik hajóját a móló és a Sea-Watch 3 közé. A nőt őrizetbe is vették, ám négy napi házi őrizet után ejtette ellene a vádat a Lampedusa ügyeiben illetékes bíróság, Matteo Salvini akkori olasz belügyminiszter pedig elrendelte a német aktivista kiutasítását.

Salis és Rackete tehát a fentebb említett bűncselekményekre, valamint kétes megítélésű tettekre alapozta a közéleti fellépését, a baloldali pártok pedig a felidézett esetek kapcsán vélték úgy, hogy a két nő alkalmas arra, hogy a zászlóvivőjük legyen. 

Borítókép: Ilaria Salis (a kép bal oldalán) és Carola Rackete (a kép jobb szélén) (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.