Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Migránsok vesztek oda a Földközi-tengerben – kettős katasztrófa Olaszország partjainál

Erősödik a migrációs nyomás a Földközi-tengeren, naponta legkevesebb öt migráns vész a hullámsírba.

2024. 06. 18. 12:06
Illusztráció: Illegális bevándorlók érkeznek az olasz pénzügyõrség hajóján a dél-olaszországi Lampedusa szigetére 2023. szeptember 19-én. Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz személy meghalt, 66-an pedig eltűntek két tengeri baleset során – újabb halálos áldozatokról számolt be az olasz sajtó. Az illegális migráció további emberéleteket követelt, az utóbbi időben ismét megemelkedett a migrációs forgalom a Földközi-tenger középső szakaszán, az átkelések azonban nem mindig sikeresek. A sajtó tájékoztatása szerint Calabria partjainál egy illegális bevándorlókat szállító vitorláshajó szenvedett hajótörést.

Egy közelben elhaladó kereskedelmi hajó nyújtott segítséget, amelynek 12 személyt sikerült a fedélzetére vennie, 66 személynek azonban nyoma veszett, köztük 26 gyermeknek is, az eltűnt kiskorúak között pár hónapos csecsemők is voltak. Az eltűnteket helikopterek és búvárok bevetésével keresik. A partraszállást követően a túlélők közül is életét vesztette egy asszony.

A bevándorlókat szállító vitorláshajó Törökországból indult iraki, iráni és szíriai származású személyeket szállított.

Roberto Occhiuto, Calabria tartomány kormányzója a lesújtó tragédia kapcsán hangsúlyozta, a Törökországból induló migrációs folyosó elkerülte az európai intézmények figyelmét. A dél-olaszországi partoknak nem szabadna temetővé válnia, meg kell akadályozni, hogy a Földközi-tenger hullámsírrá változzon – fogalmazott.

Lampedusa partjainál is súlyos tengeri szerencsétlenség történt. A Nadir civil hajó egy migráns csónakot talált a sziget közelében, amelyben tíz férfi holtteste feküdt. Az áldozatok bangladesi és pakisztáni származású, 18 és 30 év közötti férfiak. A migránsokat szállító hajón eredetileg 61 személy utazott, akikből 51-et a Resqsgip hajó vett a fedélzetére, a tíz elhunyt személyt azonban a hajó aljában hagyták.

A beszámolók szerint a csónak zsúfolásig tele volt, a benzingőz okozhatta a tíz férfi fulladását.

A megmentett személyek közül ketten eszméletlenül feküdtek a hajóban. A beszámolók szerint az utasok Líbiából indultak és 3500 dollárt fizettek a tengeri átkelésért az emberkereskedőknek.

A statisztikák szerint 2024-ben több mint 920-an haltak meg és tűntek el a Földközi-tengeren. Ez azt jelenti, hogy naponta több mint öt ember hullámsírba vész. A Földközi-tenger migrációs folyósólya számít a legveszélyesebb átkelési szakasznak, 2014 óta több mint 29 800-an veszítették életüket ebben a térségen. Az olasz sajtó arról is beszámolt, hogy az elmúlt 48 órában 173 illegális bevándorló érkezett három hajón Lampedusa szigetére. A pénzügyőrség és a parti őrség járőrhajói siettek a segítségükre. Az elsőn 103 ember volt, köztük három kiskorú, bangladesi, szudáni, szír és egyiptomi állampolgárok. Az érkezők arról számoltak be a mentőegységeknek, hogy a líbiai Zawia kikötőjéből indultak el és több napi tengeri út után érték el Lampedusát. 

Borítókép: Illusztráció: Illegális bevándorlók érkeznek az olasz pénzügyőrség hajóján a dél-olaszországi Lampedusa szigetére 2023. szeptember 19-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.