Lángokba borította az egész világot a nagyhatalmi versengés + videó

Aggasztó jelentést tett közzé a napokban az oslói Békekutató Intézet: világszerte rekordot döntött nemcsak a fegyveres konfliktusok száma, de az azokkal összefüggő halálesetek száma is. Noha a nemzetközi sajtóban leginkább az orosz–ukrán háborúról, valamint tavaly október óta az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háborúról lehet olvasni leginkább, a világ más tájain is fegyveres konfliktusok dúlnak, legtöbbjük az afrikai országokat érinti.

2024. 06. 13. 5:25
Újonnan toborzott húszi fegyveresek gyûlést tartanak a jemeni fõvárosban, Szanaában 2024. január 12-én. Fotó: Jajha Arhab Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ 34 országában zajlanak fegyveres konfliktusok, ám nemcsak erre az ijesztő tendenciára mutatott rá legfrissebb elemzésében az oslói Békekutató Intézet (PRIO): statisztikai adatokból kiderült az is, harmincéves viszonylatban az elmúlt három évben rekordot döntött a konfliktusok halálos áldozatainak száma. Ráadásul a 34 országban legalább 59 konfliktust számoltak össze az elemzők tavaly, ami jelentős emelkedést jelent a 2022-es adatokhoz képest, nem mellesleg utoljára az 1990-es évek elején mértek ilyen magas számokat. Akkoriban az Egyesült Államok és a Szovjetunió hatalmi versengése játszott nagy szerepet, amelyek rivalizálva egymással, támogatták a különböző feleket a polgárháborúkban. A hidegháborúk végével viszont már nem voltak olyan nemzetközi szereplők, amelyek finanszírozni tudták volna a konfliktusokat, így azok száma jelentősen lecsökkent.

 

 

Fordulópontot hozott az ISIS

A fordulópontot a 2015-ös év jelentette, különösen a Közel-Kelet és Afrika számára: az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet felemelkedése ugyanis mindkét régióra hatalmas pusztítást hozott, és rengeteg emberáldozatot követelt. Míg az ISIS olyan országokban vált meghatározó fegyveres csoporttá, mint Irak és Szíria, a hozzá kapcsolódó Boko Haram nevű terrorszervezet elsősorban Nigériában kezdett felemelkedni.

Noha az ISIS befolyása azóta jelentősen csökkent, a PRIO szakértői szerint 2023-ban mégis 12 országban maradtak jelen, ami bár a legalacsonyabb arány 2015 óta, a radikalizálódásnak továbbra is táptalaja lehet az iszlám szélsőségesség jelenléte.

Az elemzés kiemelte, 1989 óta 2023 a harmadik legsúlyosabb év volt, közvetlenül a 2021-es és 2022-es évek után. A halálos áldozatok számának csökkenésében minden bizonnyal közrejátszott, hogy 2022 novemberében tűzszünetben állapodtak meg az Etiópiában zajló tigréi polgárháború szereplői. A világban azonban javában maradtak még temérdek emberáldozatot követelő konfliktusok. A legvéresebbek között a 2022 februárja óta tartó orosz–ukrán háborút, valamint a tavaly kirobbant, Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háborút említette. Az áldozatokról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de előbbi esetében becslések szerint a 160 ezret is meghaladják, utóbbi kapcsán pedig azt emelték ki a szakértők, hogy három hónap alatt több mint 23 ezren vesztették életüket a Gázai övezetben az izraeli támadások során.

A két konfliktus jelenleg is tart, 2024-ben is magas halálozási arányra számíthatunk

– figyelmeztetett az elemzés.

A tavalyi év kapcsán a PRIO a szudáni eseményeket is hangsúlyozta: az afrikai országban a világ egyik legsúlyosabb polgárháborúja robbant ki. A halálos áldozatokról az afrikai ország kapcsán is csupán becslések állnak rendelkezésünkre: a PRIO legalább ötezer elhunytról ír, ám más adatok szerint a 15–30, de akár a százezret is elérheti.

Afrikán és a Közel-Keleten túl viszont az amerikai kontinens sem maradt konfliktusoktól mentes: a Békekutató Intézet elemzésében Kolumbiát emelte ki, viszont hangsúlyozta, Mexikó számít a legerőszakosabb országnak, közel 14 ezer konfliktusokkal kapcsolatos halálesettel. A közép-amerikai országban elsősorban a drogkartellek közötti összetűzések és háborúk következtében indult emelkedésnek az elhunytak száma.

 

Nagyhatalmi versengés a konfliktusok hátterében

– Az erőszak a világban minden idők legmagasabb szintjén van. A számok arra utalnak, hogy a konfliktushelyzet egyre összetettebbé válik, és több konfliktusszereplő működik ugyanazon országon belül – összegezte a jelentést Siri Aas Rustad, a dokumentum egyik szerzője, a PRIO kutatóprofesszora a brit The Guardian napilapnak. A szakértő rámutatott egyúttal annak veszélyére, hogy az egy-egy országot érintő, majd regionálissá váló konfliktusok a nagyhatalmak szintjén csúcsosodhatnak ki:

Ki támogat kit, hova megy a pénz. Súlyosabb nemzetközi környezetet teremt

– hangsúlyozta.

A jelentésre kitérve pedig arra mutatott rá, a 34 ország több mint felében egynél több konfliktus zajlik, hét országban pedig több mint három – a tendenciában a szakértő szerint nagy szerepet játszik az ISIS, amely a mai napig számos közel-keleti, afrikai és ázsiai országban működik. Válaszában végül kitért arra is, hogy a konfliktusok, különösen amelyekben terrorszervezetek is részt vesznek, a segélyszervezetek munkáját is jelentősen megnehezítik, így elvágva a polgári lakosságtól az ellátást, köztük az élelmiszer- és egészségügyi szállítmányokat.

Borítókép: Újonnan toborzott húszi fegyveresek gyűlést tartanak a jemeni fővárosban, Szanaában 2024. január 12-én (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.