Nem teszi zsebre az amerikai elnök, amit az orosz külügyminisztertől kapott

Szergej Lavrov szerint az Egyesült Államok azon törekvése, hogy „stratégiai vereséget” mérjen Oroszországra, kudarcra van ítélve. A külügyminiszter elárulta, hogy mi Moszkva célja, illetve szót ejtett a német–orosz kapcsolatok helyreállításáról is.

2024. 06. 26. 11:37
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszédet mond Moszkvában, 2024. június 26-án.(Fotó: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök kormányának azon törekvése, hogy „stratégiai vereséget” mérjen Oroszországra, nyilvánvalóan kudarcra van ítélve. Ezt a kijelentést Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tette egy nemzetközi tudományos szakértői fórumon.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszédet mond Moszkvában, 2024. június 26-án. (Fotó: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP)
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszédet mond Moszkvában 2024. június 26-án (Fotó: Alexander Zemlianichenko/AFP)

Általában elmondható, hogy azok a törekvések és irányzatok, amelyeket a Biden-kormány gyakorlati politikájában nyomon követünk, nem új keletűek, legyen szó meghiúsult elképzelésekről Oroszország stratégiai vereségéről, vagy meglehetősen naiv vágyról, hogy egyszerre féken tartsuk Moszkvát, Pekinget és Iránt

 – mutatott rá a miniszter.

Az Egyesült Államok uralkodó elitje Lavrov szerint ugyanakkor még mindig nem vonta le a tanulságokat az elmúlt néhány év külpolitikai és katonai kudarcaiból.

A külügyminiszter kifejtette: Washingtonnak nem sikerül megőriznie a hegemóniáját a világban, bár az USA valószínűleg továbbra is az egyik vezető központ marad.

Még ha az USA továbbra is a világ egyik központja marad, ami nagy valószínűséggel így lesz, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a világrend olyan lesz, hogy az Egyesült Államok központi helyet foglal el benne

 – magyarázta Lavrov, aki hangsúlyozta, Oroszország egyetlen dolgot akar – azt, hogy ne fenyegessék a biztonságát nyugatról.

Oroszország és Németország helyreállíthatja a kapcsolatait, de minden Berlinen múlik – nyilatkozta Lavrov.

Valószínűleg helyre kellene állítani a normális kapcsolatokat Németországgal, de minden Berlinen múlik, nem futunk többé senki után

 – jegyezte meg.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszédet mond Moszkvában 2024. június 26-án (Fotó: Alexander Zemlianichenko/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.