Itt az orosz bejelentés a nukleáris háborúról

Végzetes következményei lehetnek annak, hogy a Nyugat alábecsüli Moszkva eltökéltségét, hogy komoly válaszlépéseket adjon a fenyegetésekre – mondta az orosz külügyminiszter-helyettes. Nukleáris katasztrófát okozhatnak a háborúpárti politikusok.

2024. 06. 26. 7:49
Ukrajna, 2024. június 25. Az ukrán 43. tüzér dandár katonái 2SZ7-es Pion önjáró löveggel tüzelnek az orosz állásokra a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2024. június 24-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg magas az atomhatalmak közötti közvetlen fegyveres összecsapás kockázata. Erről beszélt Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. A nukleáris háború sok millió ember életébe kerülne.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes távozik, miután beszédet mondott az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 52. ülésén Genfben, 2023. március 2-án. Nukleáris háborúra figyelmeztet az orosz politikus. (Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes távozik, miután beszédet mondott az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 52. ülésén Genfben, 2023. március 2-án. Nukleáris háborúra figyelmeztet az orosz politikus. (Fotó: Fabrice Cofrini/AFP)

A nukleáris hatalmak közötti közvetlen fegyveres összecsapás kockázata most magas

– mondta újságíróknak Rjabkov. Hozzátette: Moszkva szerint a nyugati ellenfeleik szándékosan szabnak elfogadhatatlan feltételeket az oroszokkal folytatott tárgyalásokhoz.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy át kell gondolnunk, mi lesz ezután, és hogyan csökkenthetjük minimálisra a közvetlen összecsapás kockázatát. A szakmai beszélgetést ebben a kérdésben folytatni kell. Sajnos ellenfeleink szándékosan elfogadhatatlan feltételeket támasztanak egy ilyen párbeszédhez

– mondta.

A diplomata szerint a Nyugat alábecsüli annak lehetőségét, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket használjon. Ennek pedig végzetes következményei lehetnek – húzta alá az orosz külügyminiszter-helyettes.

Egyre közelebb a nukleáris háború

Mint arról már korábban is beszámoltunk, Oroszország óva inti az Egyesült Államokat attól, hogy olyan hibákat kövessen el, amelyek végzetes következményekkel járhatnak. Erről is beszélt a minap Szergej Rjabkov. Az orosz külügyminiszter-helyettes azután tette az egy esetleges világháború kitörését is előrevetítő nyilatkozatát, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyt adott Kijevnek, hogy amerikai fegyverekkel támadásokat hajtson végre oroszországi célpontok ellen.

Szeretném figyelmeztetni az amerikai tisztviselőket, hogy ne hozzanak olyan téves döntéseket, amelyek végzetes következményekkel járhatnak. Számomra ismeretlen okokból alábecsülik az esetleges ellenállás súlyát

– emlékeztetett akkor Rjabkov.

Borítókép: Az ukrán 43. tüzérdandár katonái 2SZ7-es Pion önjáró löveggel tüzelnek az orosz állásokra a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2024. június 24-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.