Német árvízhelyzet: egy asszony a pincéjében fulladt meg, két tűzoltót elsodort az ár + videó

Továbbra is drámai az árvízhelyzet Dél-Németországban. A bajorországi Pfaffenhofeni körzetben a hatóságok szerint este átszakadt egy gát. A Stuttgarttól délkeletre fekvő Ebersbach an der Filsben a városi tanács felszólította a lakosokat, hogy készüljenek fel az evakuálásra. Egy tűzoltó és egy nő meghalt, további egy tűzoltót tegnap este óta keresnek.

Forrás: Der Westen2024. 06. 03. 12:32
Floods in Baden-Württemberg - Riedlingen
A tűzoltók vizet szivattyúznak ki egy mezőgazdasági épületből a Duna mellett. Fotó: Thomas Warnack Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meteorológiai szolgálat szerint Németország déli részén továbbra is záporok, heves esőzésekkel tarkított zivatarok vannak. Hétfő délutántól a Dunától délre és a Bajor-erdőben fekvő területek különösen érintettek lesznek. A német meteorológiai szolgálat szerint Felső-Svábországra és Allgäura hétfő estig folyamatos esőre figyelmeztetés van érvényben. Ennek következtében a Duna és mellékfolyóinak vízszintje ismét meredeken emelkedhet, írta a Der Westen.

Hohenkammer, 2024. június 3. Árvízzel elöntött terület a bajorországi Hohenkammerben 2024. június 2-án. Az árvízek miatt Bajorország több járására katasztrófariadót rendeltek el. (Fotó: MTI/EPA/ Szilágyi Anna)
Árvízzel elöntött terület a bajorországi Hohenkammerben 2024. június 2-án. Az árvizek miatt Bajorország több járásában katasztrófariadót rendeltek el. Fotó: MTI/EPA/ Szilágyi Anna

Korábban írtuk, hogy a német hadsereget is bevetették a térségben felduzzadt folyók miatt. Jelenleg mintegy húszezer ember segédkezik a természeti csapás következményeinek elhárításában. A német belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint mintegy háromezer embert evakuáltak

A Stuttgarttól délre fekvő Sváb-Alpok térsége, valamint Augsburg, Nürnberg, Bamberg és Regensburg környékét különösen veszélyeztették a vasárnapi záporok és zivatarok. Bajorország több járásában katasztrófariadót rendeltek el.

A Duna vízszintje tovább emelkedik. Ma reggel a 153 ezer lakosú bajorországi Regensburg városa rendkívüli állapotot hirdetett. A Duna vízszintje elérte az 5,90 méteres szintet. Összehasonlításképpen: egy héttel ezelőtt a vízszint 2,70 méter körül volt. Hétfő délután és este Passauban és Donauwörthben is drámai magasságok várhatók.

A helyi és távolsági közlekedés Dél-Németország nagy részén leállt. Ennek hatásai a mai napon már Frankfurtot és Berlint is elérik. A német vasúttársaság életbe léptette a különleges helyzetekre szóló szabályokat, és folyamatosan tájékoztatja az utasait.

 

Nőtt a halálos áldozatok száma
 

Egy tűzoltó gumicsónakkal egy család mentésére indult három társával a bajorországi Pfaffenhofen városában szombaton késő este, amikor a jármű felborult. A férfi holttestét vasárnap kora reggel találták meg – közölte a pfaffenhofeni járási hivatal szóvivője.

Flood - DLRG water rescue train from NRW
A DLRG tagjai egy tájékoztatón. A DLRG észak-rajna–vesztfáliai vízi mentőcsapat, amely most a dél-németországi árvízi területre utazik. Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Sascha Thelen

Egy Offingenben eltűnt tűzoltót még mindig nem találtak meg, a keresést ma is folytatják. A 22 éves férfi vasárnap este a DLRG mentőhajóján utazott a Günzburg körzetében lévő településen. A csónak, amelyen összesen öt tűzoltó dolgozott, hajnali három óra körül felborult. Az önkéntes tűzoltóság, a DLRG vízimentő szervezet, a vízi mentőszolgálat, a német fegyveres erők és a rendőrség segítői is keresik a 22 éves férfit – egyelőre sikertelenül.

Neuburg-Schrobenhausen körzetben egy 43 éves nő fulladt meg a háza pincéjében az árvíz következtében.

Az árvízhelyzet miatt a héten Bajorország nyolc körzetének legalább negyven iskolájában szünetel az oktatás, jelentette be a bajor kulturális minisztérium vasárnap délután.

A szokatlanul heves esőzések Észak-Olaszországban is áradásokat okoztak. Friuli-Venezia Giulia régióban két fiatal nőt találtak holtan, miután őket és társukat a Natisone folyó gyorsan emelkedő vize elragadta. A férfit még mindig eltűntként keresik.

 

Borítókép: A tűzoltók vizet szivattyúznak ki egy mezőgazdasági épületből a Duna mellett (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Thomas Warnack)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.