A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Orosz hadihajók jelentek meg Amerika partjai közelében

Küszöbön az újabb kubai rakétaválság. A szakértő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök is a határait feszegeti. Washington egyelőre éberen figyel.

Forrás: MTI2024. 06. 13. 6:49
Havanna, 2024. június 12. Az Admiral Gorskov orosz fregatt érkezik Havanna kikötõjébe 2024. június 12-én. A következõ hat napban Oroszország és Kuba közös hadgyakorlatot tart majd a Karibi-térségben. MTI/AP/Arial Ley Fotó: Arial Ley
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz hadihajóflotta érkezett a kubai vizekre szerdán a tervezett karibi hadgyakorlatot megelőzően. Megfigyelők szerint a lépés legfontosabb célja a hatalom demonstrálása az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás miatti növekvő feszültség közepette.

Az Admiral Gorskov orosz fregatt érkezik Havanna kikötőjébe 2024. június 12-én. A következő hat napban Oroszország és Kuba közös hadgyakorlatot tart majd a Karibi-térségben. (Fotó: MTI/AP/Arial Ley)
Az Admiral Gorskov orosz fregatt érkezik Havanna kikötőjébe 2024. június 12-én. A következő hat napban Oroszország és Kuba közös hadgyakorlatot tart majd a Karibi-térségben (Fotó: MTI/AP/Arial Ley)

Megérkezett szerdán Havanna kikötőjébe az az orosz haditengerészeti kötelék, amelynek látogatását a két érintett ország egy héttel ezelőtt jelentette be. A kubai hadsereg 21 ágyúlövéssel üdvözölte a rajt, ezenkívül halászok és bámészkodók kisebb csoportja nézte a hajókat a Malecón tengerparti sétányon, amint elhaladtak a négyszáz éves Morro-erőd előtt, a kikötő bejáratánál.

A korábbi havannai közlés szerint a hatnaposra tervezett látogatáson az Admiral Gorskov fregatt, a Kazany atom-tengeralattjáró, a Akagyemik Pasin tartályhajó és a Nyikolaj Csiker mentőhajó vesz részt. A kubai diplomáciai tárca szerint az orosz hajók érkezése összhangban áll a kétoldalú baráti kapcsolatokkal, valamint a nemzetközi szabályok szigorú betartásával, és egyik hajó sem szállít atomfegyvert, ottani állomásozásuk nem jelent veszélyt a térségre. Ez utóbbi állítások helytállóságában az amerikai illetékesek sem kételkednek. A havannai kikötőbe elsőként az Akagyemik Pasin és a Nyikolaj Csiker futott be, míg a kikötő előtt lehorgonyzott fregattot és az atomtengeralattjárót a nap folyamán várják. Az orosz védelmi minisztérium keddi közlése szerint a hadihajó és az atom-tengeralattjáró rakétateszteket hajtott végre az Atlanti-óceánon útban Kuba felé.

Természetesen figyelemmel kísérjük a hajók útvonalát

– mondta egy amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

A hajók és a tengeralattjáró egy ponton sem jelentettek közvetlen fenyegetést az Egyesült Államokra nézve

 – tette hozzá. Egy meg nem nevezett katonai szakértő szerint az amerikai erők arra számítanak, hogy az orosz hajóraj Kuba után ellátogat a Moszkvával szintén szövetséges Venezuela valamelyik kikötőjébe is, és végül csak a nyár végén indul haza.
Jake Sullivan fehér házi nemzetbiztonsági tanácsadó újságíróknak azt mondta: rutinjellegű gyakorlatról van szó. 

Volt már ilyen, lesz még ilyen, nem látok mögötte semmilyen különösebb szándékot

 – mondta. Nincs bizonyíték arra, hogy Oroszország rakétákat telepítene Kubába, mindenesetre Washington éberen figyel – tette hozzá.
Egy kicsit másképpen nyilatkozott William Leogrande, a washingtoni American University professzora. Szerinte a látogatás több, mint a megszokott gyakorlat, ugyanis olyan időszakban történik, amikor Joe Biden amerikai elnök kormánya azt próbálgatja, hogy milyen messzire tud elmenni Ukrajna támogatásában. 

A hadihajók látogatásával Vlagyimir Putyin orosz elnök arra akarja figyelmeztetni Bident, hogy Moszkva is képes kihívó lenni Washingtonnal szemben az ő befolyási övezetében

 – fogalmazott Leogrande.


Havanna mindössze 160 kilométerre van a floridai Key West amerikai haditengerészeti bázistól. A vizit Kuba évtizedek óta legsúlyosabb gazdasági válságának idejére esik, amikor is hiány van az élelmiszerektől kezdve a gyógyszereken át az üzemanyagig szinte mindenből, és ez egyre nagyobb társadalmi elégedetlenséget szül.

Ez a hidegháború idejét idézi fel, de most a kubaiakat nem az ideológiai meggyőződés vonzza Moszkvához, hanem a gazdasági szükségszerűség

 – fűzte hozzá Leogrande.
Oroszország márciusban 90 ezer tonna kőolajat szállított a karibi szigetországba, illetve további segítséget is kilátásba helyezett, beleértve a cukortermeléssel, az infrastruktúrafejlesztéssel, a turizmussal és a megújuló erőforrásokkal kapcsolatos projekteket is.

Borítókép: Az Admiral Gorskov orosz fregatt érkezik Havanna kikötõjébe 2024. június 12-én. A következõ hat napban Oroszország és Kuba közös hadgyakorlatot tart majd a Karibi-térségben. (Fotó: MTI/AP/Arial Ley)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.