Oroszországban tartják a BRICS-országok külügyminiszteri találkozóját

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vezetésével kétnapos találkozó kezdődik Nyizsnyij Novgorodban a BRICS-országok külügyminiszterei részére. A találkozón a tagállamokon kívül részt vesznek a BRICS-országok barátai és képviselői is, jelentette a TASZSZ.

Forrás: TASZSZ2024. 06. 10. 10:23
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a 2023-as BRICS-csúcson a johannesburgi Sandton Kongresszusi Központban 2023. augusztus 24-én. Fotó: Marco Longari Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelgő találkozók során a felek a nemzetközi kapcsolatok aktuális kérdéseit, a nemzetközi napirendet, a globális kormányzási rendszer javítását tervezik megvitatni, hangsúlyt helyezve a fejlődő országok szerepének erősítésére, a konfliktusok megoldására, valamint a vezető multilaterális platformokon való együttműködésre

– közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője részt vesz Szergej Lavrov külügyminiszter éves év végi sajtótájékoztatóján Moszkvában 2024. január 18-án. (Fotó: AFP/Alekszandr NEMENOV)
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője részt vesz Szergej Lavrov külügyminiszter éves év végi sajtótájékoztatóján Moszkvában 2024. január 18-án (Fotó: AFP/Alekszandr Nemenov)

A külügyminiszteri találkozó keretében külön ülést is tartanak a globális Dél és Kelet számos országának részvételével.

Hszi Csin-ping, (jobbra fent) Kína elnöke elsétál Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (jobbra) és Vang Ji kínai külügyminiszter (jobbra a második) mellett a 2023-as BRICS-csúcson a johannesburgi Sandton Kongresszusi Központban 2023. augusztus 24-én (Fotó: AFP/Marco Longari)

Ez az első külügyminiszteri találkozó a BRICS 2023-as bővítése óta. A szövetségnek most már teljes jogú tagjai Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika, Egyiptom, Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Etiópia.

További mintegy 30 ország szeretne különböző formában együttműködni a BRICS-szel – írja az orosz sajtó.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a 2023-as BRICS-csúcson a johannesburgi Sandton Kongresszusi Központban 2023. augusztus 24-én (Fotó: AFP/Marco Longari)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.