A BRICS-országok a globális többség érdekeit képviselik

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjúban beszélt a BRICS-csoport kapcsán az orosz elnökség évének eseményeiről és célkitűzéseiről.

2024. 03. 21. 21:30
Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök tárgyal a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítõ BRICS-csoport 11. csúcstalálkozójának első napján 2019. november 13-án. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Ramil Szitdikov) Fotó: Ramil Szitdikov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A BRICS-en belüli együttműködés kétségtelenül Oroszország hosszú távú külpolitikájának egyik kulcsfontosságú eleme. A szövetség tagjaival való interakció megfelel hazánk alapvető nemzeti érdekeinek és jól illeszkedik szisztematikus politikánkhoz, amely a tisztességes többpólusú világrend kialakítását és minden ország számára egyenlő esélyeket biztosít a fejlődéshez – jelentette ki Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjúban.

 

Az orosz elnök január 1-jén, az orosz BRICS-elnökség kezdetén elmondta, 2024-ben a szövetség keretein belüli partnerség és együttműködés teljes skálájának előmozdítására összpontosítunk három kulcsfontosságú pályán: politika és biztonság, gazdaság és pénzügy, valamint kulturális és humanitárius kapcsolatok

– jelentette ki Usakov.

Hangsúlyozta, hogy mindhárom irányelv alapvető és egyforma fontosságú, továbbá ezeket az orosz elnökség prioritásaként határozzák meg. Az elnökség előkészítésére és biztosítására egy tárcaközi irányítóbizottság jött létre, aminek vezetését ő látja el, továbbá az orosz elnökség égisze alatt mintegy 250 esemény zajlik.

Az orosz elnökség kiemelt eseménye az október 22. és 24. között megrendezendő, már a kibővített csoport tagjaival összeülő kazanyi BRICS-csúcs lesz. A szervezet 2024. január 1-jétől már tíz országot foglal magában azzal, hogy hat állam csatlakozott, az elnökségnek kiemelt feladata az új országok integrációjának segítése – jelentette ki a tanácsadó, majd folytatta:

A már eddig lezajlott programok között ott van a BRICS pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek találkozója, a szervezet vezető tisztviselői bizottságának energiaügyi ülése, szakértői konzultációk az információbiztonságról, a pénzmosás és terrorizmus finonszírozása elleni küzdelemről.

Kiemelte, hogy vásárlóerő-paritásban a szervezet már túlszárnyalta a G7-et, mert a BRICS a globális GDP 35,6 százalékát adja, míg a G7-ek esetében ez 30,3 százalék. 2028-ra még nagyobb eltérést prognosztizálnak a BRICS javára, egyszázalékos emelkedéssel. A szervezet így magas presztízzsel és komoly konstruktív szereppel rendelkezik világgazdaságban és a politikában. Ezt a szerepet Vlagyimir Putyin orosz elnök is kiemelte, amikor arról beszélt, hogy a tagállamok együttes részesedése a világgazdaságban 58,9 billió dollár.

A szervezet üdvözli az érdeklődést, ami övezi és Usakov elmondta, hogy folyamatosan érkeznek a csatlakozni kívánó államok megkeresései, az orosz elnökség évében a figyelem az új tagok integrációjára összpontosul, nem az újabb bővítésre.

A nyugati országokkal kapcsolatban kifejtette, hogy azok nem örülnek a szervezet tekintélyében és befolyásában tapasztalható növekedésnek, kifejezetten féltékenyek a terjeszkedés miatt. A BRICS nem versenyez senkivel.

A gazdasági kérdésekkel kapcsolatban elmondta, hogy létezik már az Új Fejlesztési Bank és egy közös BRICS-valutának a lehetősége is felmerült, a gazdasági és pénzügyi együttműködés a szervezet tevékenységének legfontosabb területe, de fontos szerepe van a humanitárius, a kultúra és a sport területének is. A globális szállítási láncok biztonságossá tételén és a logisztika fejlesztésén is dolgozik a szervezet, különös figyelmet szentelve az észak–déli transzkontinentális folyosónak, ami összeköti Oroszországot a Perzsa-öböllel és az Indiai-óceán partjainál található tengeri terminálokkal.

A tudomány és az innováció területét is az együttműködés és a közös célok határozzák meg.

Egészségügyi kérdésekben is együttműködnek a tagállamok, ilyen terület például  a fertőző betegségek elleni küzdelem.

Kiemelte, hogy a BRICS-nek soha nem volt katonai vonatkozása, így közös hadgyakorlat sem várható a jövőben. Az országok politikai és biztonsági együttműködése mentes az ideológiai elfogultságtól, a tagállamok szuverenitását pedig tiszteletben tartják.

Ez a fajta többszintű együttműködés várhatóan egy igazságosabb többpólusú világrend alapjává válik. A BRICS-országokról pedig Usakov elmondta, hogy a globális többség érdekeit fejezik ki. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.