Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ukrajna EU-tagsága körül hatalmas a botrány, ellenzik Németországban a csatlakozási tárgyalásokat

Újabb lépéssel került közelebb Ukrajna és Moldova az uniós tagsághoz: az Európai Bizottság ugyanis kedvező híreket közölt a két tagjelölttel. Ukrajna esetleges csatlakozásának azonban nem mindenki örül, Németországban felszólították a kormányt, hogy ellenezze a folyamatot.

Forrás: Politico, Lenta2024. 06. 08. 8:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna és Moldova teljesítette az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket – közölte pénteken az Európai Bizottság, hozzátéve, hogy most már a tagországokon múlik az EU bővülése. A csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez mind a 27 tagállamnak meg kell állapodnia a tárgyalás keretéről, hogy kormányközi konferenciát hívjanak össze Ukrajnával és Moldovával, uniós diplomaták abban bíznak, már június végén előrelépés történhet – közölte a Politico brüsszeli hírportál.

Ukrajna 2022 februárjában kérvényezte, hogy csatlakozhasson az EU-hoz, néhány nappal az orosz támadás után, Moldova nem sokkal később, 2022 márciusában nyújtott be kérelmet. Mindkét ország 2023 júniusában kapta meg a tagjelölti státust – a gyors elbírálásban minden bizonnyal az orosz–ukrán háború játszott közre. A bizottság döntésének azonban nem mindenki örül: az ukrán és a moldovai vezetésnek olyan területeken kell sürgősen reformokat végrehajtaniuk, mint a korrupció elleni küzdelem és a kisebbségi jogok rendezése, támogatása.

A háborúellenes Sahra Wagenknecht Szövetség – Értelem és Igazságosság (BSW) idén alapított német párt tagjai moratóriumot, tehát halasztást kértek Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozására vonatkozóan – derült ki a Lenta.ru orosz hírportál cikkéből, mely a német parlament információs szolgálata által közzétett frakcióhatározatra hivatkozik.

A határozat alapján a párt felszólítja a szövetségi kormányt, hogy  „ellenezze az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését, mivel ennek nincs előfeltétele, tekintettel a folyamatos súlyos korrupcióra”.

A német parlament felszólítja a szövetségi kormányt, hogy szorgalmazza a további EU-csatlakozás moratóriumát, mivel az felelőtlen anyagi terhet róna az unió polgáraira, és az EU nincs felkészülve erre sem anyagilag, sem intézményileg

– olvasható a frakcióhatározatban.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.