Világháborús üzenet Berlinből, Putyint fenyegeti a kancellár

Olaf Scholz keményen nekiment az orosz elnöknek az X-en. Világháborús mondatokat fogalmazott meg a német vezető, miközben kiállt Ukrajna mellett.

Forrás: X2024. 06. 08. 15:43
SCHOLZ, Olaf
Lipcse, 2024. június 1. Olaf Scholz német kancellár beszél a pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) európai parlamenti (EP-) választásra indított kampányának lipcsei rendezvényén 2024. június 1-jén. Az EP-választást június 6. és 9. között rendezik az Európai Unió tagállamaiban. A kampányszlogen jelentése: Németország legerõsebb hangja Európában. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az X közösségi oldalon szólította meg a németeket Olaf Scholz. A német kancellár ismét fenyegető kijelentéseket tett, mondatai pedig tovább mélyítik a feszültséget a Nyugat és Moszkva között. Napról napra egyre több világháborús üzenet hangzik el a háborús pszichózisban szenvedő politikusok részéről.

Olaf Scholz német kancellár a Max Morlock stadion lelátóján a Németország-Ukrajna felkészülési labdarúgó-mérkőzésen Nürnbergben 2024. június 3-án. Egyre többször fogalmaznak meg világháborús üzeneteket a nyugati vezetők. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)
Olaf Scholz német kancellár a Max Morlock stadion lelátóján a Németország–Ukrajna felkészülési labdarúgó-mérkőzésen Nürnbergben 2024. június 3-án. Egyre többször fogalmaznak meg világháborús üzeneteket a nyugati vezetők. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A német kancellár ezúttal nyílt fenyegetést fogalmazott meg Oroszországgal szemben. Kiemelte:

Ukrajna erős, és Oroszország nem fogja elérni imperialista terveit.

A kancellár szerint Kijev nem engedi meg, hogy Oroszország térdre kényszerítse. Scholz hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek ezt végre fel kell ismernie. 

Ukrajna számára csak igazságos béke lehet, és Németország fáradhatatlanul fog dolgozni ennek elérése érdekében

– jelentette ki a kancellár.

Magyarázata szerint a békéért dolgozni nem azt jelenti, hogy egyszerűen fel kell emelni a fehér zászlót. Scholz szerint a békéhez diplomáciára van szükség. Ugyanakkor a békepolitika azt is jelenti, 

hogy támogatjuk Ukrajnát függetlenségének és szuverenitásának megvédésében.

Világháborús kijelentésekből nincs hiány

Az elmúlt időszakban a nyugati politikusok egyre több olyan kijelentést tesznek, amelyek közelebb hozzák a harmadik világháborút. Nemcsak a szavak szintjén fenyegetik meg Oroszországot, hanem nap mint nap születnek olyan döntések, amelyeket az oroszok provokációként foghatnak fel, s így centikre kerülünk a nyílt konfliktustól a NATO és Moszkva között.

A háborús őrület részévé vált az is, hogy a nyugati vezetők az atombombák esetleges bevetéséről is mondatokat fogalmaznak meg. Mint arról korábban beszámoltunk, Emmanuel Macron a minap például arról beszélt, hogy hajlandó megvitatni a francia nukleáris robbanófejek használatát az orosz fenyegetésekkel szemben. A párizsi vezető szerint ez része lehet a „hiteles európai védelemnek” – írta meg a Politico. Moszkva sem tűri azonban a fenyegetéseket. Szergej Lavrov, az Ukrajnába küldött francia katonai kiképzőkkel kapcsolatban úgy fogalmazott, azok legitim célpontjai lesznek az orosz fegyveres erőknek.

A katonai tisztviselők vagy zsoldosok státusuktól függetlenül legitim célpontot jelentenek fegyveres erőink számára

– szögezte le Szergej Lavrov.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár beszél a pártja, a Német Szociáldemokrata Párt európai parlamenti választásra indított kampányának lipcsei rendezvényén 2024. június 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)
 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.