Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Bejelentették az oroszok, ekkor kezdődik a világháború

Az orosz külügyminiszter szerint a francia katonai kiképzők már Ukrajnában vannak. Moszkva szerint ezáltal legitim célponttá válnak ők is. Egy újabb lépéssel közelebb kerültünk a világháborúhoz.

2024. 06. 05. 7:34
Military mobility of Ukrainian soldiers continue in Chasiv Yar
Egy ukrán katona a bunkerben az orosz-ukrán háború alatt. (Fotó: WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajnába küldött francia katonai kiképzők legitim célpontjai lesznek az orosz fegyveres erőknek. Ezt mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután ukrán tisztviselők felfedték, hogy kiképzési segítséget kérnek katonáiknak Franciaországtól. Ha ez megtörténik, akkor gyakorlatilag elkezdődik a harmadik világháború, hiszen oroszok és franciák lövik egymást Ukrajnában.

A Szputnyik orosz állami hírügynökség által terjesztett fényképen Szergej Lavrov. A francia kiképzők Ukrajnába érkezése után kezdődhet a világháború? (Fotó: Szergej BOBILJOV / POOL / AFP)
A Szputnyik orosz állami hírügynökség által terjesztett fényképen Szergej Lavrov. A francia kiképzők Ukrajnába érkezése után kezdődhet a világháború? Fotó: AFP

Lavrov a Kongói Köztársaság külügyminiszterével, Jean Claude Gakossóval tartott közös sajtótájékoztatón beszélt a franciákkal szembeni esetleges nyílt konfrontációról. 

Ami a francia kiképzőket illeti, azt hiszem, ők már Ukrajna területén vannak

 – mondta Lavrov. Hangsúlyozta: 

A katonai tisztviselők vagy zsoldosok státusuktól függetlenül legitim célpontot jelentenek fegyveres erőink számára.

 

Világháború lehet a francia kiképzők ukrajnai megjelenéséből

A kijevi vezetők egyébként még a múlt héten aláírták azokat a papírokat, amelyek lehetővé teszik a franciáknak, hogy beléphessenek az ukrán kiképzőközpontokba. A háborús lázban égő, korábban a csapatai Ukrajnába küldését sem kizáró Emmanuel Macron francia elnök irodája kedden azt közölte, hogy nem kommentálja Lavrov kijelentéseit. Szerintük nincs bizonyíték arra, hogy francia kiképzők Ukrajnában tartózkodnak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén kedden azt mondta, hogy a kijevi rezsim csapatait kiképző oktatóknak nincs semmiféle mentelmi joguk, és nem számít, hogy franciák-e vagy sem.

Mint arról korábban beszámoltunk, Moszkva korábban több világos figyelmeztetést is küldött a nyugati országoknak. Ha francia csapatokat küldenek Ukrajnába, Oroszország nem csak a politikai síkon fog megtorló intézkedéseket hozni – mondta Artem Sztudennyikov, az orosz külügyminisztérium első európai osztályának igazgatója a RIA Novosztyinak adott interjújában. A nyugati egységek jelenléte világháborút idézhet elő.

A diplomata megjegyezte, hogy Emmanuel Macron francia elnök egyre harciasabb retorikájára válaszul Moszkva nem tehet mást, mint hogy komolyan vegye az ilyen kijelentéseket.

Az esetleges diplomáciai reakciónkat kérdezik, de nyilvánvaló, hogy ha egy ilyen forgatókönyv megvalósul, a válaszlépések messze túlmutatnak a politikai síkon. A francia fél nemegyszer kapott erre közvetlen figyelmeztetést

 – mondta.
Mint Sztudennyikov megjegyezte, Franciaország ukrajnai részvétele nagymértékben növeli a két atomhatalom összecsapásának kockázatát a csatatéren. A francia hadsereg pedig az oroszok jogos célpontjává válik.

 

Borítókép: Egy ukrán katona a bunkerben az orosz–ukrán háború alatt (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.