Itt a legsúlyosabb csapás Izrael ellen október 7-e óta + videó

Tizenkét gyermek és fiatal felnőtt meghalt, mintegy harmincan pedig megsebesültek, amikor szombaton rakétatalálat ért egy futballpályát az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon – közölte a Magen David Amon (MDA) izraeli országos mentőszolgálat.

Forrás: BBC, MTI2024. 07. 28. 6:29
11 killed, 37 injured in missile strike on Golan Heights: Israeli authorities
Az izraeli hatóságok helyszínelnek a 2024. július 27-én, az északi Golán-fennsíkon fekvő Madzsdel Samsz városa elleni rakétatámadást követően. (Fotó: Samir Abdalhade / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét gyermek és fiatal felnőtt halt meg, több tucat pedig megsérült, miután egy rakéta csapódott be egy futballpályára az izraeliek által megszállt Golán-fennsíkon – közölték az izraeli hatóságok. Az incidens teljes háborút indíthat el Izrael és a Hezbollah között – írja a BBC. Az Egyesült Államok és az EU is elítélte a támadást.

Az izraeli hatóságok helyszínelnek a 2024. július 27-én, az északi Golán-fennsíkon fekvő Madzsdel Samsz városa elleni rakétatámadást követően. (Fotó: Samir Abdalhade / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül)
Az izraeli hatóságok helyszínelnek a 2024. július 27-én, az északi Golán-fennsíkon fekvő Madzsdel Samsz városa elleni rakétatámadást követően (Fotó: AFP/Anadolu/Samir Abdalhade)

Ez a legsúlyosabb Izrael elleni támadás október 7. óta

 – közölte David Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Izraeli katonai vezetők a Hezbollahnak tulajdonították a támadást, amelynek igen hatékony rakétái vannak. A libanoni síita fegyveres mozgalom tagadta, hogy megtámadta volna Madzsdel Samszot, ugyanakkor hét másik, Észak-Izrael elleni támadást magára vállalt.

Előzőleg szombaton egy izraeli légicsapásban négy fegyveres halt meg a dél-libanoni Kfarkilában. Libanoni biztonsági vezetők szerint az áldozatok különböző fegyveres csoportok tagjai voltak, legalább egyikük az Irán támogatását élvező síita Hezbollahé.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a harci gépe egy, a Hezbollahhoz tartozó katonai létesítményt vett célba, miután látta egy fegyveres sejt tagjait belépni az épületbe.

Az Egyesült Államokban tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő utasítást adott a látogatás lerövidítésére és a lehető legrövidebb időn belüli visszatérésre

 – közölte a miniszterelnök hivatala.

A miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael nem fogja válasz nélkül hagyni a támadást, és a Hezbollah minden korábbinál nagyobb árat fog fizetni a Golán-fennsík elleni támadásért. A tragédia után Joav Gallant védelmi miniszter tanácskozást tartott a hadsereg vezérkari főnökével, Herzi Halevi altábornaggyal és más magas rangú katonai vezetőkkel.

Jichák Hercog izraeli elnök elítélte a támadást, és bírálta, hogy „a Hezbollah terroristái gyermekeket gyilkoltak meg kegyetlenül, akiknek mindössze annyi volt a bűnük, hogy elmentek futballozni".

Semmi kétség, hogy a Hezbollah átlépte a tiltott vonalat

– figyelmeztetett az izraeli 12. Csatorna televíziónak adott interjúban Izrael Katz külügyminiszter.

A libanoni kormány elítélt minden, polgári személyek elleni támadást, és felszólította a feleket az ellenségeskedések beszüntetésére minden fronton.

A civilek elleni támadás a nemzetközi jog nyilvánvaló megsértése, és ellentmond az emberiesség elveinek

 – szögezte le közleményében a bejrúti kormány az NNA libanoni állami hírügynökség szerint.

Az ENSZ Libanoni Békefenntartó Missziója (UNIFIL) közölte, hogy a feszültségek csökkentése érdekében kapcsolatban áll a felekkel.

Borítókép: Az izraeli hatóságok helyszínelnek a 2024. július 27-én, az északi Golán-fennsíkon fekvő Madzsdel Samsz városa elleni rakétatámadást követően (Fotó: AFP/Anadolu/Samir Abdalhade)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.