A magyar soros elnökségben bízik Bulgária

Bulgáriának évente mintegy 432 millió euró vesztesége keletkezik a schengeni szárazföldi csatlakozás késedelme miatt. A magyar soros elnökséggel viszont abban bízik Szófia, előrelépés történhet az ügyben. „Nagyra értékeljük Magyarország támogatását Bulgária és Románia gyors, közelmúltbeli és mondhatnám életmentő schengeni csatlakozásához, remélem, hogy ez év végére ténnyé válik a teljes csatlakozás is” – fogalmazott Petko Nikolov, Bulgária megbízott gazdasági és ipari minisztere.

2024. 07. 10. 5:20
Berlinből érkező utasoknak uniós és bolgár zászlókat osztogatnak a szófiai repülőtéren 2024. március 31-én. Fotó: Nikolay Doychinov Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A schengeni csatlakozásunk késedelméből adódó közvetlen veszteség Bulgária számára 845 millió bolgár leva (432 millió euró) – hangsúlyozta egy friss kutatásra hivatkozva Petko Nikolov, Bulgária megbízott gazdasági és ipari minisztere.

Petko Nikolov, Bulgária megbízott gazdasági és ipari minisztere. Fotó: A Bogár Köztársaság Minisztertanácsa

A tanulmányt a Bolgár Tudományos Akadémia gazdaságkutatói intézete készítette el a minisztérium megbízásából. Az ügyvivő miniszter rámutatott, hogy a közvetlen anyagi veszteségekhez hozzá kell adni azt az elmaradt hasznot, amiért Bulgária szárazföldi úton nincs a Schengenben: ez az összeg körülbelül 550 millió bolgár levát (281 millió euró) tesz ki. Elmondása szerint Bulgária szárazföldi schengeni övezethez való csatlakozással a szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását mintegy 7,5 millió bolgár levára (3,83 millió euró) becsülik.

 

Rendkívül pozitívumként értékeljük, hogy Magyarország kiemelten kezelte szárazföldi csatlakozásunkat. Nagyra értékeljük Magyarország támogatását Bulgária és Románia gyors, közelmúltbeli és mondhatnám életmentő schengeni csatlakozásához, és remélem, hogy a teljes csatlakozás az év végére megtörténik

– mutatott rá Nikolov hazánk részvételére a csatlakozás elősegítésében. 

Mint ismeretes az Európai Bizottság már 2011-ben megállapította, hogy Bulgária és Románia készen áll a schengeni térséghez történő csatlakozásra, a két ország teljesíti a schengeni tagság feltételeit, ám Hollandia és Ausztria erős ellenállása miatt tagfelvételük mindig elmaradt. Végül 2024 márciusától megszüntették az ellenőrzéseket a légi és tengeri határokon, de az áruforgalom 97 százalékát lebonyolító szárazföldi forgalom előtti határellenőrzések továbbra is fennmaradtak. 

Borítókép: Berlinből érkező utasoknak uniós és bolgár zászlókat osztogatnak a szófiai repülőtéren 2024. március 31-én (Fotó: AFP/Nikolay Doychinov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.