Egyre nő a nyomás Bidenen

Már a korábbi egyik leghűségesebb támogatója sem áll ki Joe Biden amerikai elnök mellett. A demokraták nem véletlenül aggódnak: a választók egyre nagyobb arányban pártolnak el az idős elnök mellől még a korábban demokrata fellegvárnak tartott New York államban is.

2024. 07. 11. 16:29
Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg pool/Ting Shen)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nő azoknak a demokrata politikusoknak a száma, akik szerint Joe Biden amerikai elnöknek vissza kellene lépnie az elnökjelöltségtől. Hogy mekkora a pánik a demokraták háza táján, arról nem csak az árulkodik, hogy már több képviselő is nyíltan visszalépésre szólította fel Bident, hanem az is, hogy már egyik leghűségesebb támogatója, Nancy Pelosi korábbi házelnök sem áll ki mellette – számol be róla a The New York Times amerikai napilap.

Joe Biden amerikai elnök az Elnöki Szabadság-érdemrenddel tünteti ki Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház volt demokrata párti elnökét a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2024. május 3-án
Joe Biden amerikai elnök az Elnöki Szabadság-érdemrenddel tünteti ki Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház volt demokrata párti elnökét a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2024. május 3-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Pelosi egy interjúban úgy fogalmazott, hogy az elnök még meggondolhatja magát, igaz, sietett hozzátenni, hogy bárhogy is dönt, ő támogatni fogja.

Mint arról beszámoltunk, már kilenc demokrata képviselő szólította fel Bident, hogy adja át másnak a jelöltséget, de Catie Edmonds, a The New York Times kongresszusi tudósítója szerint valójában sokkal többen gondolják így, csak nem mernek nyilvánosság elé állni. Mostanra viszont azzal számolnak a demokraták, hogy nemcsak a Fehér Házat veszíthetik el, de a képviselőházi és szenátusi választásokon is leszerepelhetnek az idős államfő miatt.

Aggodalmuk nem véletlen: már a hagyományosan erősen a demokraták felé húzó New York állam is csatatér államnak tekinthető, vagyis egyáltalán nem lehet már biztosra venni Biden győzelmét az államban a novemberi amerikai elnökválasztáson – kongatta meg a vészharangot az egyik vezető New York-i demokrata politikus, Mark Levine, Manhattan demokrata kerületi elnöke, a Politico politikai hírportálnak nyilatkozva.

Levine szavait a közvélemény-kutatások is alátámasztják. A Siena College nemrég közzétett felmérése szerint már a katasztrofálisan sikerült televíziós vita előtt egy számjegyűre olvadt Biden előnye az államban – ismertette a The New York Post amerikai napilap. Hasonló következtetésre jutott az Emerson College májusi kutatása is, amely szerint Biden előnye mindössze hat százalékpont a hagyományosan demokrata államban, a független szavazók körében pedig tíz százalékpontos előnnyel vezet Donald Trump volt elnök. Biden négy évvel ezelőtt 23 százalékponttal nyert New York államban.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg/Ting Shen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.