Eszement támadás Macron szövetségesétől Orbán Viktor békemissziója ellen

Valérie Hayer, a Renew Europe képviselőcsoport vezetője szerint meg kell állítani a magyar miniszterelnököt.

2024. 07. 11. 10:18
ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2024. július 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik, mielõtt tárgyal Alexander De Croo belga miniszterelnökkel Brüsszelben 2024. július 1-jén. A találkozó keretében a magyar miniszterelnök hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a következõ hat hónapra. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A liberális Renew Europe csoport vezetője felszólította az Európai Tanácsot, hogy vizsgáljon meg minden eszközt annak érdekében, hogy megállítsák Magyarország soros EU-elnökségét. Erről írt a The Guardian brit napilap. A cikk emlékeztet, hogy Magyarország július 1-jén vette át a soros elnöki posztot hat hónapra, de az ország miniszterelnöke, Orbán Viktor máris vitát szított azzal, hogy meglátogatta Vlagyimir Putyint Moszkvában.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Valérie Hayer, a Renew Europe képviselőcsoport vezetője és a háborúpárti Emmanuel Macron francia elnök szövetségese azt mondta, hogy „a magyar miniszterelnök aláássa az Európai Unió által elfogadott álláspontokat, és érdekeinkkel ellentétes módon cselekszik, és azt meg kell állítani”.

Hayer a vádaskodásival egészen odáig ment, hogy azt az elképesztő megállapítást tette, hogy szerinte Orbán Viktor békemissziója biztonsági fenyegetést jelent. Mint arról korábban már beszámoltunk, nem ez az első eset, hogy az Európai Unió retorziókkal fenyegetőzik a miniszterelnök békemissziója miatt. 

A háborúpárti brüsszeli politikusoknak nem tetszik, hogy Orbán Viktor a béke üzenetét viszi, akárhova utazik, hiszen az teljesen ellentmond a háborús propagandájuknak. Egyes források szerint az újraválasztására váró Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rendkívül elégedetlen Orbán Viktor békemissziójával. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vádjára, miszerint a moszkvai látogatás politikai hiba volt és a magyar kormány nem az EU többségi véleményét képviseli, a magyar külügyminiszter úgy reagált, hogy a látogatás során nem használták az EU zászlaját, nem az Európai Unió nevében léptek fel.

Elfogadhatatlan beavatkozásnak tartja ugyanakkor David Pressman budapesti amerikai nagykövet szavait, aki szerint nem a békéről, hanem a profitról szól a magyar kormányfő békemissziója.

Amit a budapesti amerikai nagykövet csinál, az politikai aktivizmus… Ő az ellenzék vezetője

– jegyezte meg Szijjártó Péter.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik, mielőtt tárgyal Alexander De Croo belga miniszterelnökkel Brüsszelben 2024. július 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.