Ezek a témák uralhatják az amerikai elnökválasztás kampányát

Az Egyesült Államok számára pedig itt az ideje, hogy a kompetenciára összpontosítson a nemi vagy faji hovatartozás helyett.

2024. 07. 27. 6:10
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A független WNET rádiónak adott interjújában Zbigniew Lewicki, a varsói Wyszynski Egyetem (UKSW) amerikai tanulmányok szakértője arról beszélt, hogy milyen témák fogják uralni az amerikai elnökválasztási kampányt.

Lewicki szerint a választások középpontjában két Amerika-vízió összecsapása lesz. A republikánusok egy konzervatív Amerikát hirdetnek, amely tiszteletben tartja értékeit és történelmét, és célja, hogy újraépítse jelentőségét. Ezzel szemben a Demokrata Párt Amerikája megtagadja saját értékeit, és a genderlobbival foglalkozik. A faji és nemi hovatartozás elsőbbséget élvez a kompetenciával szemben, ami további belső hanyatláshoz vezet

– mondta Lewicki. Megjegyezte, hogy a republikánusok visszatérése kihívásokat jelenthet Európa számára, de hangsúlyozta, hogy Európa elég erős és gazdag ahhoz, hogy saját biztonságáról gondoskodjon anélkül, hogy az Egyesült Államokra támaszkodna.

 

Európának ez az érés időszaka lesz, az Egyesült Államok számára pedig itt az ideje, hogy a kompetenciára összpontosítson a nem vagy faji hovatartozás helyett

– jelentette ki Lewicki. A Demokrata Párt helyzetét és Kamala Harris valószínűsíthető elnökjelöltségét kommentálva Lewicki úgy vélekedett, hogy azt a párt válságának gyors megoldására és egységére való igénye indokolja. A demokraták el akarták kerülni a kongresszusi harcot, amely sok érdekességet tárhatott volna fel a pártról és az amerikai politikáról – mondta a szakértő.

Lewicki ugyanakkor bírálta Harris hozzáértésének hiányát és a politikai feladatok kezelésére való alkalmatlanságát, a déli határválság kezelésének elmulasztására hivatkozva.

Egyáltalán nem csinált semmit. Még csak el sem ment a határra, pedig az ő feladata volt a migrációs krízis megállítása. Az újságírók kérdéseire ideges nevetéssel válaszolt, ami jellemző rá. Azok az európai politikusok, akik találkoztak vele, joggal mondják, hogy semmit sem képvisel

– mondta az amerikai tanulmányok szakértője. A kulcs a bázis bővítése és a bizonytalan szavazók megnyerése – magyarázta Lewicki, aki kételkedik Harris esetleges sikerében e tekintetben. Hozzátette, hogy a baloldali–liberális média nyolc éve tartó lejárató kampánya Donald Trump ellen megtette hatását, és azoknak, akik félnek a hatalomba való visszatérésétől, Harris lehet az egyetlen remény.

Borítókép: Kamala Harris alelnök és Donald Trump volt elnök összecsapását várják a legtöbben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.