Itt a bejelentés, visszatért a hidegháború

A Washingtonba érkező lengyel elnök szerint visszatért a hidegháború. Andrzej Duda a NATO csúcstalálkozóján vesz részt Amerikában. Az államfő úgy fogalmazott: őszintének kell lennünk, és be kell vallanunk magunknak, hogy visszatért a hidegháborús helyzet.

2024. 07. 10. 7:04
DUDA, Andrzej
Sanghaj, 2024. június 26. A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Andrzej Duda lengyel elnök beszédet mond a sanghaji Futan Egyetemen 2024. június 26-án. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország vezetője azzal az üzenettel érkezett Washingtonba, hogy visszatért a hidegháború. Az amerikai elnökválasztásról szólva Andrzej Duda elnök, aki idén tavasszal New Yorkban vacsorázott Donald Trump korábbi elnökkel, azt mondta, hogy szívesen dolgozna együtt azzal, akit az Egyesült Államok állampolgárai megválasztanak, mindaddig, amíg ez a személy osztja azt a célt, hogy meg kell védeni Európát Oroszországtól.

Andrzej Duda lengyel elnök a Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszterrel közösen tartott sajtóértekezleten a lengyel fegyveres erők kiképzési központjában az észak-lengyelországi Bydgoszczban 2024. július 4-én. A varsói vezető szerint visszatért a hidegháború. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski)
Andrzej Duda lengyel elnök a Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszterrel közösen tartott sajtóértekezleten a lengyel fegyveres erők kiképzési központjában az észak-lengyelországi Bydgoszczban 2024. július 4-én. A varsói vezető szerint visszatért a hidegháború (Fotó: MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski)

Őszintének kell lennünk, és be kell vallanunk magunknak, hogy a hidegháborús helyzet visszatért. Ennek nem az Egyesült Államok cselekedetei, hanem az orosz birodalmi ambíciók újjáéledése az oka

– mondta Duda a Politico brüsszeli hírportálnak a lengyel nagykövetségen adott interjúban. 

Az Egyesült Államok ad otthont idén a NATO-csúcstalálkozónak, amelynek hátterében nemcsak az ukrajnai háború áll, hanem Trump újraválasztása is – írja a portál cikke. A Politico szerint ez nehéz helyzetbe hozza Dudát, Lengyelország nem engedheti meg magának, hogy az Egyesült Államok politikájában állást foglaljon.

Az amerikai nép dönti el, hogy ki legyen az elnökük, és én, mint Lengyelország elnöke, csak a következőképpen válaszolhatok: elfogadunk és üdvözlünk minden olyan döntést, amelyet az amerikaiak meghoznak

 – húzta alá a varsói vezető. 

Andrzej Duda hozzátette: mély meggyőződése, hogy a lengyel elnök feladata az, hogy a lehető legjobb kapcsolatokat építse ki a NATO-ban a legnagyobb szövetségesével, ez pedig az Amerikai Egyesült Államok.

Amíg az államfő Washingtonban a NATO-csúcson vesz részt és a hidegháború veszélyeire figyelmeztet, Lengyelországban kisebbfajta botrány tört ki, miután kitudódott, hogy a Tusk-kormány titokban a védelmi kiadások megvágását tervezi a 2025–2028 közötti évekre az állami költségvetés hiányának csökkentése céljából, amit az Európai Bizottság követel Varsótól. 

Mint arról lapunk is beszámolt, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nemzetvédelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalíció részét képező Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke kilátásba helyezte lemondását, ha ezek a tervek megvalósulnának.

Borítókép: A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Andrzej Duda lengyel elnök beszédet mond a sanghaji Futan Egyetemen 2024. június 26-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.