Csökkentené a védelmi költségvetést Varsó, lemondhat a védelmi miniszter

Titokban gyengítené Lengyelország védelmét a Tusk-kormány az állami költségvetés hiányának csökkentése céljából.

2024. 07. 09. 22:01
KOSINIAK-KAMYSZ, Wladyslaw
Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter. Fotó: Art Service Forrás: MTI/EPA/PAP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelországban kisebbfajta botrány tört ki, miután kitudódott, hogy a kormány titokban a védelmi kiadások megvágását tervezi a 2025–2028 közötti évekre az állami költségvetés hiányának csökkentése céljából, amit az Európai Bizottság követel Varsótól. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nemzetvédelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalíció részét képező Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke kilátásba helyezte lemondását, ha ezek a tervek megvalósulnának. A tervezetről elsőként a jobboldali TV Republika adott hírt a múlt héten. A korábbi kormányzó, jelenleg ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párthoz közel álló médium újságírói nyilvánosságra hoztak egy általuk megszerzett levelet,

melyet a hadsereg vezérkara küldött a Nemzetvédelmi Minisztériumnak az utóbbi által a fegyverbeszerzésekre előirányzott kiadások jelentős csökkentésének tárgyában.

Eszerint a minisztérium a dologi kiadásokra tervezett költségeket 25 százalékkal, összesen 57 milliárd – 2025-ben mintegy ötmilliárd, 2026-ban több mint 6,5 milliárd, 2027-ben több mint 18 milliárd, 2028-ban pedig több mint 28 milliárd – zlotyval csökkentené. Wieslaw Kukula tábornok, vezérkari főnök levelében ellenezte a megkurtítást, arra hivatkozva, hogy ezáltal ellehetetlenülne operatív programok, a hadsereg megerősítését célzó csomag és a katonák felszerelésére szánt projekt, valamint a többéves, Nemzeti Lőszertartalék nevű program megvalósítása, problémák merülnének fel a Lengyelország területén állomásozó szövetséges csapatok ellátásában, és meghiúsulna a Donald Tusk miniszterelnök által a keleti határok védelmére nemrég meghirdetett Keleti Pajzs terve is.

A védelmi tárca kezdetben tagadta a költségvetés-csökkentés tervét és az említett levél létezését, sőt hamis hírek terjesztésével vádolta a jobboldali hírcsatornát. „Valójában a jövő évben tíz százalékkal növelni tervezzük a védelmi költségvetést, mint a hosszú távú nemzetbiztonsági stratégia elemét, melynek célja hadseregünk erősítése a jelenlegi geopolitikai fenyegetések tükrében” – írta a minisztérium közleményében. A tárca helyreigazítást követelt, és „megfelelő jogi lépéseket helyezett kilátásba a minisztérium jó hírnevének megóvása és a dezinformáció további terjesztésének megakadályozása céljából”.  Később viszont, miután több médium részleteket hozott nyilvánosságra a levélből, a minisztérium arra utasította a katonai csendőrséget, hogy derítse fel és büntesse meg a kiszivárogtatás felelőseit. 

Kiderült, hogy az illetékesek el akarták titkolni a nyilvánosság elől a fegyverbeszerzésekre szánt kiadások csökkentésének tervét, amely majd csak a 2025. évi költségvetési tervezet benyújtásakor derült volna ki.

A botrány tovább dagadt, miután Marek Jakubiak, a PiS parlamenti képviselője YouTube-csatornáján Andrzej Duda államfőt, a hadsereg főparancsnokát kérdezte meg, hogy mi az igazság a kiadáscsökkentés ügyében. Az elnök azt felelte, hogy beszélt Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nemzetvédelmi miniszterrel, aki azt mondta neki, hogy nem egyezik bele egy ilyen kiadáscsökkentésbe, és „amennyiben erre kerülne sor, ez számára azt fogja jelenteni, hogy távoznia kell hivatalából”. 

A wPolityce.pl lengyel konzervatív hírportál szerint minden jel arra utal, hogy a védelmi költségvetés csökkentésének terve az Európai Bizottság által Lengyelországgal szemben kilátásba helyezett túlzottdeficit-eljárás következménye. Ennek értelmében a jövő évtől meg kell kezdeni az állami közkiadásoknak – az éves bruttó hazai termék (GDP) legkevesebb 0,5 százalékának megfelelő – csökkentését, ami a költségvetési hiány jelentős mérséklését és a kiadások megvágását jelenti.

Ráadásul Lengyelország már az idén a költségvetés elsősorban az általános forgalmi adó (áfa) és a személyi jövedelemadóból (szja) származó – bevételeinek további csökkenésével kénytelen szembesülni, ami elemzők szerint azt jelentheti, hogy a büdzsé az év végéig legkevesebb 50 milliárd zloty bevételtől esik el (30 milliárd zloty áfa és 20 milliárd zloty szja), miközben az idei költségvetési hiányt eredetileg 184 milliárd zlotyra tervezték.

Ezért Lengyelországra valószínűleg még az idén kiadáscsökkentés vár, bár ez valószínűleg nem érinti még a védelmi büdzsét, jóllehet év végére kiderülhet, hogy nem sikerül minden, a fegyvervásárlásra előirányzott pénzt erre a célra fordítani.

Donald Tusk már a 2008–2014 közötti első miniszterelnöksége idején is alkalmazott ilyen „trükköket” – emlékeztet a portál. Az akkori, amúgy is szerény védelmi költségvetésből mintegy tízmilliárd zlotyt sikerült elvonni. 2025-től azonban, ha a jelenlegi liberális-baloldali koalíció fog még kormányozni, elkerülhetetlenné válik a védelmi kiadások csökkentése, és ezzel együtt Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nemzetvédelmi miniszternek a hivatalából és esetleg az általa vezetett Lengyel Parasztpártnak a koalícióból való távozása is. 

Borítókép: Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/PAP/Art Service)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.