Így találkozott Joe Bidennel Orbán Viktor + videó

Hamarosan kezdetét veszi az idei NATO-csúcstalálkozó, a miniszterelnök megosztotta, milyen álláspontot fog képviselni.

2024. 07. 10. 20:49
BIDEN, Joe; STOLTENBERG, Jens; ORBÁN Viktor
Joe Biden amerikai elnök (b) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (j) fogadja a NATO washingtoni csúcstalálkozójának ülésére érkező Orbán Viktor miniszterelnököt 2024. július 10-én. Fotó: Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washingtonban még csak délután van, ami azt jelenti, hogy a NATO-tagok között még javában tartanak az egyeztetések. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán leszögezte Facebook-oldalán, „a NATO 75 évvel ezelőtt békeprojektként indult. Nem árt ma is emlékeznünk erre!”. Bejegyzéséhez egy videót is közölt, melyben elmondta, a csúcstalálkozó perceken belül kezdetét veszi. „A NATO 75 évvel ezelőtt azzal a céllal indult, hogy megvédje a tagjai biztonságát. Mára azonban elmozdulni látszik az eredeti céljától, egyre inkább háborús szervezetként viselkedik” – mutatott rá a kormányfő.

Orbán Viktor szerint „ennek egyik jele, hogy a NATO egyre aktívabb szerepet vállal az orosz–ukrán háborúban. Ez szerintünk veszélyes, sőt felelőtlen, mert senki sem látja, mi lesz ennek a vége, hova is fogunk kilyukadni” – figyelmeztetett. A miniszterelnök egyúttal megosztotta azt az álláspontot is, melyet a csúcson képviselni fog:

a mai napon amellett fogok érvelni, hogy a NATO-nak vissza kellene térnie az eredeti szellemiségéhez. A NATO-nak nem a körülötte zajló háborúkat, hanem a békét kellene megnyernie.

Közölte, „ehhez elsősorban saját védelmi képességeinket kellene fejlesztenünk”. Hozzátette: „Magyarország nevében ezért a mai napon meg fogom erősíteni, hogy továbbra sem fogunk részt venni a NATO Ukrajna-missziójában, a magyar védelmi képességek fejlesztésére vonatkozó kötelezettségeinknek azonban maradéktalanul eleget teszünk”.

A miniszterelnök Joe Biden amerikai elnökkel is találkozott, erről közösségi oldalán osztott meg videót Orbán Viktor.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (balra) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (jobbra) fogadja a NATO washingtoni csúcstalálkozójának ülésére érkező Orbán Viktor miniszterelnököt 2024. július 10-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.