Óriási a káosz, szabotázs az olimpia megnyitója előtt Párizsban

Hatalmas támadás érte a francia vasúti hálózatot a párizsi olimpia megnyitóünnepsége előtt – közölte a vasúttársaság. Több százezer embert érint a vandálok akciója.

Forrás: BBC2024. 07. 26. 10:29
Egy alkalmazott sétál a nagysebességű TGV-vonatok közelében a párizsi Charenton-le-pont vasúti pályaudvaron 2024. február 16-án. (Fotó: Ian LANGSDON / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrongálták a francia nagy sebességű vasutat, így gyakorlatilag több százezer ember utazását akadályozták meg ismeretlenek. Mindez pár órával az olimpia hivatalos megnyitóünnepsége előtt történt. Erről ír a BBC brit hírügynökség.

Az SNCF francia vasúttársaság szerint nagy sebességű hálózatát „rosszindulatú cselekmények” célozták meg, amelyek célja a rendszer megbénítása volt. Vandálok gyújtogattak a vonalakon. 

Emiatt most számos járatot töröltek, és az SNCF arra figyelmeztetett, hogy ez a helyzet maradhat az egész hétvégén, amíg a javítások zajlanak. 

A francia közlekedési miniszter elítélte a bűntettet. Patrice Vergriete egyebek mellett úgy fogalmazott:

Az összehangolt rosszindulatú cselekmények több TGV-vonalat is célba vettek tegnap este, és egészen a hétvégéig súlyosan megzavarják a forgalmat. Határozottan elítélem ezeket a bűncselekményeket.

Vergriete köszönetet mondott az SNCF munkatársainak, akik megpróbálják a szolgáltatást a lehető leggyorsabban helyreállítani. 

Egy, a nyomozáshoz közel álló forrás szerint szabotázs történt – írja a BBC. A Párizstól nyugatra, északra és keletre húzódó TGV-vonalak három pontján keletkeztek a tüzek. A negyedik gyújtogatás viszont meghiúsult a Lyon és a Földközi-tenger felé vezető vonalon.

A TGV vonatokat más vonalakra terelik, ami akár kétórás késésekhez és néhány járattörléshez vezethet. A szabotázs mintegy 800 ezer utast érint, miközben Franciaország és a világ az olimpia megnyitójára készül.

Borítókép: Egy alkalmazott sétál a nagy sebességű TGV vonatok közelében a párizsi Charenton-le-pont vasúti pályaudvaron 2024. február 16-án (Fotó: AFP/Ian Langsdon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.