Sorra követik el a bűncselekményeket a migránsok

A héten egy marokkói férfi egy rendőrt támadott meg Baszkföldön, egy másik pedig Ceutában molesztált, majd rabolt ki egy fiatal nőt.

2024. 07. 13. 14:19
Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatják a rendbontást a marokkói migránsok Spanyolországban. A héten a baszk rendőrség egyik tagját támadta meg egy észak-afrikai férfi az álavai Aldabe városában. A biztonsági osztály tájékoztatása szerint a büntetett előéletű férfi a karján sebesítette meg a rendőrt azután, hogy igazoltatni akarta. Kollégájuk olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy végül meg kellett műteni. A hatóság így nemcsak igazoltatta, hanem őrizetbe is vette a férfit, akit bíróság elé állítanak. 

A környéken élők és szemtanúk eközben aggodalmukat fejezték ki a romló közbiztonság miatt. Egyikük szerint még akkor sem volt ennyire rossz a helyzet, amikor a helyi drogfogyasztók uralták a térséget. Többen azt mondták, hogy egyértelműen az illegális bevándorlás az oka mindennek, mivel minél több migránst kénytelenek befogadni a szocialista kormány nyomására, annál több a bűncselekmény a baszkföldi településeken.

Egy másik helybeli elmondta, hogy az afrikaiak rendszeresen lopnak, az általuk gerjesztett bizonytalanság miatt pedig már több helyi vállalkozás is inkább leállt az éjszakai nyitvatartással. 

A spanyol rendőrség egy másik marokkói férfit is őrizetbe vett a héten, aki június utolsó napján követett el bűncselekményt. Ő szexuálisan zaklatott, megfélemlített és végül kirabolt egy fiatal nőt Ceutában. Az áldozat egy barátjával érkezett haza a hajnali órákban, majd miután elbúcsúztak egymástól, elindult a lépcsőház felé, ekkor lépett oda hozzá a támadó, sarokba szorította, molesztálta majd végül ellopta a mobiltelefonját. A helyi rendőrök a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították az elkövetőt, akiről kiderült, hogy az egyik helyi, illegális bevándorlókat befogadó központ lakója. 

Közben már a madridi rendőrség is arra panaszkodik, hogy annyira sok a bűncselekmény a fővárosban, különösen az éjszakai életben, hogy nehezen tudnak megbirkózni vele. Az egyik járőr azt nyilatkozta az El Mundo című lapnak, hogy a legtöbb bejelentést azoktól kapják, akik bulizásból indulnak haza, de útközben kirabolják őket.

Hozzátette, hogy korábban a románokból és bolgárokból álló bűnbandákkal volt a legtöbb gond, de mostanra a támadók többsége az észak-afrikaiak közül kerül ki. A rendőr elmondta, hogy a rablások nagy részét marokkói és algériai férfiak követik el, akik a bárok és diszkók bejáratánál állva figyelik ki áldozataikat. Hozzátette, hogy a legtöbbször párban vagy háromfős csoportokba verődve dolgoznak, mert így egyrészt kevésbé hívják fel magukra a figyelmet, másrészt nagyobb sikerrel járnak. Áldozataik többsége ugyanis egyedül indul haza, sokukat úgy fosztják ki, hogy észre sem veszik, másokat viszont komolyan megfélemlítenek.

Borítókép: Még mindig rengeteg betegséget terjesztenek a papírok nélkül Európába érkező, erőszakos migránsok (Fotó: Anadolu via AFP/Diego Radames)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.