Terjed a gyűlölet, Silvio Berlusconi emlékét sem tisztelik

Terjed a gyűlölet Olaszországban.

2024. 07. 16. 15:41
The Milano Pride Parade 2024 In Milan
Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztóan növekszik a politikai gyűlölet Olaszországban. A hétvégi amerikai események megrázták Itáliát, és az elszabadult indulatokra irányították a figyelmet. Az olasz politikusok megállapításai szerint annyira kiéleződött a feszültség a politikai életben, hogy az amerikaihoz hasonló erőszakos beavatkozás sem lenne meglepő.

 

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a Liga párt vezetője a sajtónak nyilatkozva elmondta, reméli, hogy nem kerül rá sor, de nem tartja kizártnak, hogy erőszak áldozataivá váljanak olasz vagy európai politikusok is. Akár Orbán Viktor, Marine Le Pen vagy ő maga.

Salvini azt is hozzáfűzte, sajnálatos, hogy az utóbbi napokban a világhálót ellepték olyan bejegyzések, amelyek sajnálják, hogy pár centiméterrel távolabb csapódott be a Donald Trumpot célzó lövedék. Arra is kitért, hogy aggasztónak tartja a Silvio Berlusconiról elnevezett milánói repülőtér kapcsán kialakult újabb gyűlölethullámot. Kiemelte, meggyőződése, hogy Donald Trump amerikai elnökjelölt győzelmével újra béke lenne Ukrajna és Oroszország között.

Az Il Giornale olasz napilap elemző cikke lőporos hordóhoz hasonlítja az Olaszországban kialakult politikai hangulatot. A cikk szerint félelmetesen terjed az antiszemitizmus és a politikai megosztottság a dél-európai országban. Előfordul, hogy politikai szereplőket megörökítő bábukat égetnek, a jobboldali párttagok elleni verbális és tettleges agressziókról nem is beszélve. Torinóban és Rómában is volt példa arra, hogy megtámadták a Liga, az Olasz Testvérek és a Hajrá, Olaszország! pártszimpatizánsait az európai parlamenti választásokat megelőző kampány során. 

Kétségtelenül elharapózott a Giorgia Meloni miniszterelnök elleni gyűlöletbeszéd is. Megválasztása óta több alakalommal voltak olyan baloldali megmozdulások, ahol a kormányfőt ábrázoló bábút lógattak fejjel lefelé vagy égettek el. Fenyegetések tömkelege éri a kormányfőt nemcsak a világhálón, hanem utcai falfeliratokon is.

Borítókép: A tüntetések gyakran zavargásokba csapnak át Olaszországban (Fotó: NurPhoto via AFP/Alessandro Bremec)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.