Több mint négy évtizedet töltött börtönben egy halálra ítélt férfi, újratárgyalják az ügyét

Iwao Hakamadát négy ember meggyilkolásával vádolták, azonban 2014-ben feltételesen szabadlábra helyezték. Szeptemberben bíróság dönt az ügyében.

Forrás: The Guardian2024. 07. 07. 19:10
Illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 88 éves Iwao Hakamadát 1968-ban négy ember meggyilkolásával vádolták. Az ítélet szerint kirabolta és meggyilkolta a cégnek, ahol dolgozott, az ügyvezető igazgatóját, feleségét és tizenéves gyermekeiket. 

Hakamada kezdetben tagadta a vádakat, de később beismerő vallomást tett, majd azt állította, hogy a rendőrség a 20 napos kihallgatáson megfenyegette és bántalmazta. Egy bíróság 2014-ben engedélyezte a perújítást, miután a DNS-vizsgálatok bebizonyították, hogy több ruhadarabon a talált vér nem Hakamadáé.

A férfit a világ leghosszabb ideig börtönben lévő halálra ítélt rabjaként tartják számon. 

Sokan úgy vélik, most végre pont kerülhet az évtizedek óta húzódó ügy végére. Hakamada ideje nagy részét a halálsoron töltötte magánzárkában. A halálbüntetés-ellenes csoportok üdvözölték a legfelsőbb bíróság döntését, és azt mondták, hogy a perújításnak meg kell történnie, amíg a rossz egészségi állapotú Hakamada még részt vehet a meghallgatásokon.

Hakamada szeptember végén megtudja a sorsát, amikor a sizuokai bíróság dönt az ügyében.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.