Több száz migránsgyereket vállalnak át a spanyol régiók a Kanári-szigetekről

A legtöbb afrikai gyereket a tervek szerint Katalóniába, Madridba, valamint a déli Andalúziába szállítják át, hogy így tehermentesítsék a kanári befogadórendszert.

2024. 07. 11. 12:22
Migránsok a Kanári-szigeteken 2023. október 17-én. (Fotó: DESIREE MARTIN / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz migránsgyermek önkéntes befogadásáról egyeztek meg a spanyol régiók szerdán. Egy tenerifei gyermek- és ifjúsági konferencián döntötték el, hogy szolidaritást vállalnak a Kanári-szigetekkel és átvállalnak tőlük 347 afrikai menekült gyereket, hogy így járuljanak hozzá a szigetcsoport befogadórendszerének tehermentesítéséhez.

A tervek szerint a legtöbb kiskorút végül a segítségnyújtás ellen leginkább tiltakozó Katalónia fogadja be, összesen 31 főt, utánuk következik majd 25-30 gyerekkel Madrid, Andalúzia és az északi régiók. A szocialista (PSOE) kormány közvetlenül a régióvezetők tanácskozása előtt jelentette be, hogy minden egyes menekült gyerek után 36 ezer eurót – átszámítva több mint 14 millió forintot – ad, ami egy évre lebontva azt jelenti, hogy minden egyes kiskorú elszállásolására, étkeztetésére, oktatására és egészségügyi ellátására napi 100 eurót költhetnek el.

A konzervatív Néppárt (PP) által vezetett régiók mindegyike igennel szavazott a szolidaritásra, pedig korábban még ellenezték azt. A párt döntése a válság szélére sodorta azokat a regionális kormányokat, ahol a szintén jobboldali Voxszal koalícióban kormányoznak. Santiago Abascal pártvezető többször figyelmeztette néppárti kollégáját, Alberto Núnez Feijóot, hogy abban az esetben, ha támogatja Pedro Sánchez elképzeléseit, kilépnek a regionális parlamentekből és új választások kiírására kényszerítik a közösségeket. 

Feijóo azoban figyelmen kívül hagyta a Vox fenyegetéseit. Szerinte a szolidaritással nem szegték meg a Néppárt és a Vox régiós egyezményeit, mivel egyikben sem volt szó arról, hogy nem fogadhatnak be kiskorú bevándorlókat.

Abascal azonban úgy gondolja, hogy ez az intézkedés táptalaj az illegális migrációnak, és az áthelyezéssel csak még több afrikai családot biztatnak arra, hogy ültessék fel gyerekeiket valamelyik csónakra, amit aztán a migránsmaffia útnak indít Spanyolország felé. A Vox-vezér a Néppárt lépése után egy
rendkívüli értekezletet hívott össze csütörtök délutánra, hogy döntsenek a regionális kormányok sorsáról.

A párt, amely csatlakozott a Patrióták Európáért pártszövetséghez is, közleményében úgy fogalmazott: a

Vox megtartja szavát és elkötelezettségét a spanyol nép iránt és nem lesz bűnrészes sem nemi erőszakban, sem rablásokban, amelyeket sok esetben illegális bevándorlók követnek el.

A Vox éles kritikát fogalmazott meg Feijóoval szemben, aki szerintük „megszállottan le akar térdelni Pedro Sánchez előtt” és kényszerítette a
regionális elnököket arra, hogy igennel szavazzanak a baloldal kezdeményezésére.

Közben a szocialista kormány egyáltalán nem elégedett az autonóm közösségek döntésével. Patxi López kongresszusi szóvivő egyenesen szégyennek nevezte azt, hogy mindössze 347 migránsgyermek befogadását hagyták jóvá, miközben szerinte legkevesebb háromezer kiskorú ellátására van kapacitásuk.

López szerint a szerdai konferencián bejelentett szolidaritás kevés, ezért minél hamarabb módosítaniuk kell a bevándorlási törvényt, ahogy azt már korábban eltervezték, hogy még több gyerek befogadására kényszeríthessék rá az autonóm régióvezetőket. A Néppárt ezzel kapcsolatban jelezte, hogy az önkéntes szolidaritás nem okoz nekik problémát, de a törvények átírását nem fogják támogatni. A Kanári-szigetek elnöke hónapok óta küzd a segítségért. Befogadórendszerük ugyanis maximum kétezer kísérő nélküli kiskorú ellátására alkalmas, ehelyett viszont már hatezren vannak náluk méltatlan körülmények között, ráadásul arra számítanak, hogy nyáron ez a szám akár tizenegyezer fő fölé is emelkedhet.

Borítókép: Migránsok a Kanári-szigeteken 2023. október 17-én (Fotó: AFP/Desiree Martin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.