„A csíksomlyói katonai bázis ügye provokáció és számunkra vörös vonal”

A fokozódó magyarellenes atrocitásokról, a kétnyelvű útjelző táblák eltávolításáról, az úzvölgyi magyar katonatemető meggyalázásáról és a helyreállítás elmaradásáról, illetve a csíksomlyói kegytemplom közelébe tervezett országos román belügyi kiképzőközpontról kérdezte Huth Gergely Németh Zsoltot, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökét és Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, az RMDSZ elnökségi tagját a tihanyi Tranziton.

2024. 08. 27. 15:57
Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke beszél a tihanyi Tranzit Fesztivál Határokon át - Hogy sikerült a rendszerváltoztatás utáni nemzetegyesítés? címû pódiumbeszélgetésén 2024. augusztus 23-án.
Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke beszél a tihanyi Tranzit Fesztivál Határokon át - Hogy sikerült a rendszerváltoztatás utáni nemzetegyesítés? címû pódiumbeszélgetésén 2024. augusztus 23-án. Fotó: MTI/Katona Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az elmúlt 110 év nem volt könnyű nekünk, magyaroknak Erdélyben, így kell értékelni a győzelmeinket és veszteségeinket” – mondta Antal Árpád a Pesti Srácoknak adott interjúban, hozzátéve: a csíkszeredai országos csendőrbázis ügye 1996-ban indult, most a bíróság jogerősen is szabad utat adott az építkezésnek, szemben a katolikus egyház és a földtulajdonosok keresetlevelével.

Tudni kell, hogy a román igazságszolgáltatás nem a hatalomtól, hanem a valóságtól függetlenül működik, s sokszor arra használják fel azt, hogy bennünket, magyarokat bántsanak. Ennek ellenére ez nem egy lefutott ügy, s elsőként vezetőinknek a háttérben, diplomáciával kell küzdeni a provokáció ellen, ám ha kellett, mi mindig készek voltunk ellenállni, tüntetést szervezni

– fejtette ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ elnökségi tagja a véleményét a román belügyminisztérium tervéről. Hozzátette: három évtizede próbálkoznak a Székelyföld militarizálásával, annak idején Sepsiszentgyörgyre is felhúztak egy csendőrlaktanyát, de a legdurvább elképzeléseket eddig sikerült visszaverni.

Antal Árpád hozzátette, hogy az RMDSZ ugyan szokott kormányon lenni, de hatalmon még sosem volt, hiszen Romániát nem a kormány, hanem a mélyállam irányítja Ezt a mélyállamot lehet felfedezni az ilyen tervek mögött.

Fő törekvésünk, hogy az állammal szemben minél több jogkört követeljünk ki az önkormányzatoknak, hiszen ott erősek vagyunk, az erdélyi magyarok kétharmada olyan településen él, amit magyar polgármester vezet

 – érvelt a polgármester.

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke megjegyezte: választási évben vagyunk, és az erdélyi közéletben előretört egy olyan párt, az AUR, ami a magyarellenességből próbál tőkét kovácsolni. 

Az ilyen megnyilvánulásokkal szemben az erős és egységes magyar képviselettel lehet küzdeni.

Tavasszal 6,5 százalékos eredményt ért el a RMDSZ úgy, hogy szövetséget kötött az erdélyi magyarság képviselőivel. Az egység adja az erőt, s az őszi választásokon meg kell tudni ismételni az EP-voksolás eredményét. A Fidesz-alapító, aki a Tusványos Szabadegyetem kezdeményezője is, megjegyezte: természetes, hogy az RMDSZ-en belül is vannak hajlékonyabb és karakteresebb politikusok.

Úzvölgyén is egy nagyon hosszú történetnek vagyunk még nem teljesen a végén, de látjuk a megoldás esélyét. A csíksomlyói katonai bázis terve pedig egy provokáció, egy vörös vonal, ezzel szemben nagyon határozottan fel kell lépni. E téren a mindenkori csíkszeredai polgármester a magyar kormány és az RMDSZ teljes támogatását élvezi

jelentette ki Németh Zsolt az interjúban.

Kelemen Hunor felemelte a szavát

A csíksomlyói kegytemplom és nemzeti zarándokhely, illetve a csíkszeredai temető közötti szabad területre tervezett, laktanyákat, lőteret, különleges épületeket magába foglaló öthektáros országos román belügyi kiképző központ tervéről Huth Gergely írt a Magyar Nemzetben két hete, Brutális román provokáció készülődik Csíksomlyón – Hol vagytok, székelyek? címmel. A HírFM Magyar hangok című műsora a szerző mellett megkereste Korodi Attilát, Csíkszereda RMDSZ-es polgármesterét, aki hangoztatta, hogy Budapestről nézve szerinte hangulatkeltő módon lehet csíksomlyói kiképzőközpontról beszélni, de a vitás terület a városhoz és nem a kegytemplomhoz esik közelebb. Azt ugyanakkor elismerte a polgármester, hogy nem való oda a militáns bázis, ám a jogi lehetőségek bezárultak, csak a bukaresti kormány akadályozhatja meg az építkezést, s továbbra is bíznak a józan belátásban.

A cikk megjelenése után Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Facebook-posztban szögezte le, hogy

Nincs keresnivalója a csendőrség kiképzőtelepének Csíkszereda központjában!

Mint az elnök írja, „a  kiképzőközpont terve 1996-ban jelent meg először, és a város lakossága és az RMDSZ már akkor tiltakozott ellene. Ma is elhibázottnak és tévesnek tartjuk azt, hogy a csendőrség Csíkszeredában országos kiképzőközpontot akar építeni a városközponthoz és a temetőhöz közel. Az RMDSZ meggyőződése, hogy egy ilyen beruházást nem lenne szabad még csak megtervezni sem a Csíkszeredában élő emberek megkérdezése nélkül. Egyrészt Székelyföldnek más beruházásokra van szüksége, másrészt ezzel a román állam azt üzeni a székely embereknek, hogy nem bízik bennük. Ez rossz üzenet volt korábban is, rossz üzenet ma is!”

Az erdélyi Soros-média szélsőjobbos uszításról ír

A Soros-féle médiahálózathoz tartozó Transtelex.ro eközben hosszú cikkben rohant ki a Huth Gergely publicisztikája ellen – hívta fel rá a figyelmet a Pesti Srácok. Mint írták, a Trantelex nem cáfolva a publicisztikában leírt tényeket, így fogalmazott: „A szerző szándékosan felnagyít bizonyos eseményeket és összefüggéseket, miközben elhallgat másokat, így az olvasó könnyen azt hiheti, hogy a magyar közösség minden esetben áldozat, és a román állam egy összeesküvés részeként igyekszik elnyomni a magyarokat. Ezzel a manipulációs technikával nemcsak hogy eltorzítja a valóságot, hanem felerősíti a feszültségeket is, aminek hosszú távú veszélyes következményeit a magyar–román viszonyban nem egyszer tapasztaltuk. Az ilyen jellegű szélsőjobbos propaganda nem a megoldások felé tereli az olvasókat, hanem mélyíti az árkokat, a megosztottságot és az ellenségeskedést.”

Ezzel szemben Székelyhon.ro korábban ismertette a csendőrség terveit, miszerint az öthektáros bázis

irodaépületeket, a gépjárművek számára szükséges garázsokat, fedett lőteret, és különleges, kiképzésre és gyakorlásra alkalmas létesítményeket is magába foglal.

Tehát valóban egy grandiózus, országos bázisról van szó, aminek aligha lehet más célja, mint a közeli csíksomlyói zarándoklatra érkező több százezer magyar és általában a székelyek kordában tartása és megfélemlítése.

Borítókép: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke beszél a tihanyi Tranzit Fesztivál Határokon át – Hogy sikerült a rendszerváltoztatás utáni nemzetegyesítés? című pódiumbeszélgetésén 2024. augusztus 23-án (Fotó: MTI/Katona Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.