Baráti tűz szedhette le az ukrán F–16-ost?

Könnyen lehet, hogy a nagy zűrzavarban az ukránok véletlenül a saját gépüket lőtték le.

2024. 08. 30. 12:43
A leszedett ukrán F-16-os pilótájának temetése. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképzelhető, hogy baráti tűz szedte le a hétfőn Ukrajnában lezuhant F–16-ost – értesült az amerikai sajtó. Kijev egyelőre annyit közölt, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben, nem zárják ki, hogy:

  1. technikai hiba történt,
  2. a pilóta hibázott,
  3. baráti tűz szedte le a gépet.

Azt viszont siettek leszögezni, hogy bizonyosan nem az oroszok lőtték ki az amerikai vadászgépet. 

Az esetről elsőként beszámoló The Wall Street Journal még arról írt, hogy a pilóta hibája okozhatta a bajt. A CNN-nek viszont már arról nyilatkoztak az ukránok, hogy nem erről volt szó – egyéb magyarázattal viszont adósak maradtak.

Az amerikai védelmi minisztérium nyilatkozatában szűkszavúan annyit írt, Kijev egyelőre nem kérte segítségüket a vizsgálatban. Amerikai szakértők bevonásával vizsgálják a nemrég Ukrajnának adott F-16-os vadászgép lezuhanásának körülményeit – idézte viszont az MTI Mikola Olescsukot, az ukrán légierő parancsnokát. Ő emlékeztetett arra, hogy az egyik legjobb ukrán vadászpilóta, Olekszij Mesz vezette az F-16-os gépet.

Olescsuk elárulta, hogy az állam legfelsőbb vezetése azonnal jelentést kapott a gép katasztrófájáról. – Alaposan ki kell vizsgálnunk, hogy mi történt, milyen körülmények között, és kinek a felelőssége – mondta az MTI szerint. Hozzátette, hogy 

háborús körülmények között az ilyen incidensekkel kapcsolatos információk nem kerülhetnek azonnal nyilvánosságra, és nem részletezhetők a média számára"

Azt azért lehet tudni, hogy augusztus 26-án Oroszország nagyszabású drón- és rakétatámadást indított Ukrajna ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök maga büszkélkedett el vele, hogy az augusztus elején érkezett első F–16-osokat már bevetették a légvédelemhez, és remekül teljesítettek. Kijev azt állítja, hogy a lezuhant vadászgép is legalább négy célpontot semlegesített, mielőtt megszakadt vele a kapcsolat. 

A baráti tűz forgatókönyve egyébként könnyen elképzelhető: ilyen heves támadás esetén, amikor a légtér tele van ellenséges célpontokkal, előfordulhat egy véletlen hiba.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.