Volodimir Zelenszkij retorikája megbukott az F–16-osokkal kapcsolatban

Az F–16-os nem csodaszer, még a nála modernebb amerikai vadászgépek sem sebezhetetlenek az orosz légvédelmi rendszerrel és levegő-levegő rakétákkal szemben. Az ukrán pilóták néhány hónap alatt próbálták elsajátítani egy olyan, az általuk eddig ismerttől gyökeresen eltérő és igen bonyolult rendszer kezelését, amelyet amerikai kollégáik legalább két évig tanulnak.

2024. 08. 30. 7:16
F-16-os vadászgép
F-16-os vadászgép (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiú remény volt, hogy ha Ukrajna kap néhány F–16-ost, azok rögtön hatékony tagjai lesznek az ukrán légierőnek – mutatott rá egy videóban Daniel Davis, az amerikai fegyveres erők nyugalmazott tisztje egy videóban arra a hírre reagálva, hogy az Ukrajnának átadott egyik F16-os már az első harci bevetésén lezuhant.

Mint arról beszámoltunk, egy heves orosz rakétatámadás közepette lezuhant az ukránoknak átadott egyik F–16-os vadászgép. Az eset még hétfőn történt, de csak csütörtökön tették közzé. Meghalt a gép Dániában kiképzett pilótája is. Az ukránok nem hiszik, hogy ő hibázott volna.

Hogy pilótahiba vagy ellenséges tűz okozta a gép elvesztését, az szinte lényegtelen – véli Davis. A lényeg az, hogy a megérkezett mindössze hat gép egyike lezuhant az első bevetésen. Ilyen szempontból pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fennkölt retorikája arról, hogy az F–16-osok jelentős változást hoznak a háború menetében, egyenesen káros, mert nem egyezik a valósággal, és csalódást okoz.

Ráadásul a hétfői orosz támadás Ukrajna szinte valamennyi régióját érintette, ami azt jelenti, hogy hiába dicsekedett Zelenszkij, az ukrán légvédelem még az F–16-osokkal megerősítve is tehetetlennek bizonyult.

Magára a háborúra, a hadműveleti szintre nem volt semmilyen hatásuk, és ez az, ami számít.

Davis szerint az ukrán pilóták nincsenek megfelelően kiképezve, és ezt akaratán kívül még az ukránok egyik leghangosabb washingtoni támogatója, Lindsey Graham szenátor is elismerte.

Igen nehéz feladat megtanulni az F–16-os kezelését. Az amerikai pilóták legalább két évig tanulják, az ukránoknak pedig mindössze néhány hónapjuk volt rá, és annak egy része is a nyelvi készségeik fejlesztésével ment el – mutat rá a szakértő. Ostoba vállalkozás volt a gyorstalpaló pilótaképzés – szögezte le.

Ráadásul nem elég csupán a pilótákat kiképezni, az F–16-osok ugyanis igen kényes szerkezetek, amelyek rendkívül sok karbantartást és ehhez megfelelően képzett technikusokat igényelnek. És ha a pilóták és a karbantartók megfelelően képzettek is, akkor sem áll mögöttük az a rendszer, amely az amerikai légierőnél megvan, és amelynek integráns részei a vadászgépek – mondja Davis.

Az F–16-osok még a legjobb körülmények között is korlátozottan hatékonyak az orosz légvédelem ellen. Hiába bővítenék az ukránok a vadászgépflottát, ez egyike azoknak a tévedéseknek, amelyek végigvonulnak ezen a háborún.

Ahelyett, hogy tudomásul vennék a valóságot, úgy beszélnek, mint ha az orosz fél nem bővítené a hadigépezetét.

A realitásokat nem érdeklik a preferenciáid és a nacionalizmusod – mutat rá Davis. A Nyugatnak be kell látnia a kemény valóságot, különben feláldozza Ukrajnát és népét az arroganciája miatt – tette hozzá a szakértő.

Borítókép: F–16-os vadászgép (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.