Lezuhant az első ukrán F–16-os

Állítólag nem az ellenség lőtte le.

2024. 08. 29. 18:12
Ukraine receives its first F-16 fighter jets
UKRAINE - AUGUST 4: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) President of Ukraine Volodymyr Zelensky delivers a speech on the stand in front of the first General Dynamics F-16 Fighting Falcon received by Ukraine, congratulating the Ukrainian military on August 4, 2024 in, Ukraine. The first General Dynamics F-16 Fighting Falcons received by Ukraine were demonstrated at the Ukrainian Air Force Day event attended by President of Ukraine Volodymyr Zelensky. Ukrainian Presidency/Handout / Anadolu (Photo by Ukrainian Presidency/Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezuhant az első ukrán F–16-os – adta hírül a The Wall Street Journal amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. Az amerikai gyártmányú gép értesülések szerint egy heves orosz rakétatámadás közepette zuhant le,

de úgy tűnik, a pilóta hibázott, nem az oroszok lőtték le a gépet.

Az ukrán légierő később megerősítette a hírt. Az Unian hírügynökség azt írja, az F-16-os bizonyította hatékonyságát, a pilóta négy orosz cirkálórakétát lőtt ki, mielőtt elvesztették vele a kapcsolatot.

 Az amerikai lap úgy tudja, az incidens még hétfőn történt, nem sokkal – 3-4 héttel – azután, hogy az első F–16-osok megérkeztek Ukrajnába.

A CNN értesülései szerint viszont az ukránok nem hiszik, hogy a pilóta hibázott volna, igaz, más magyarázattal nem szolgáltak. Információik szerint az Olekszij „Moonfish” Mesz nevű pilóta szolgálatteljesítés közben halt meg, miközben az egyik legnagyobb orosz támadást verték vissza, csütörtökön már el is temették. Ő egyike volt azoknak az ukrán pilótáknak, akiket rövid idő alatt Dániában képeztek ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éppen a minap büszkélkedett el vele, hogy a vadászgépek remek szolgálatot tettek, mikor az oroszok nagyszabású drón- és rakétatámadást indítottak az ukrán stratégiai infrastruktúra ellen, még a nyugati országrészekben is.

Egy F–16-os és egy pilóta elvesztése fájó veszteség az ukránoknak, még akkor is, ha a gép nem „csodafegyver”. Eddig állítólag hat vadászgépet adtak át Ukrajnának, és hat pilótát képeztek ki.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.