Belgorod térségében is elkezdődött a civilek evakuálása

Belgorod kormányzója bejelentette a határ menti régió lakóinak evakuálását. Az „áttelepítést” az orosz határon belüli harcok indokolják. Moszkva a kurszki ukrán offenzíva miatt visszavonja erőit a harkivi frontról.

2024. 08. 12. 10:58
Az oroszországi Kurszk régió kormánya által 2024. augusztus 9-én készített és közzétett képen gyermekek láthatók, akiket evakuáltak a kurszki régióbeli Rylsk városából. Fotó: KURSK RÉGIÓ KORMÁNYZATA Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszországi Belgorodi terület Krasznojaruzsszkij körzetének hatóságai megkezdték a lakosok evakuálását az ukrán offenzíva veszélye miatt – jelentette be Vjacseszlav Gladkov regionális vezető, írta a Meduza.

„Riasztó reggelünk van, ellenséges aktivitást érzékeltünk a Krasznojaruzsszkij járás határán” – mondta Gladkov egy videóüzenetben. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg mindent megtesz a fenyegetés elhárítása érdekében, de a „lakosság életének és egészségének védelme miatt” a hatóságok megkezdik a körzet lakóinak biztonságosabb helyekre történő „áttelepítését”

Gladkov azt nem részletezte, hogy a lakosokat hová költöztetik.

A Belgorodi terület Krasznojaruzsi járása nyugaton az Ukrajnával, északon pedig a Kurszki terület Belovszkij járásával határos. Augusztus 11-én éjjel egy ukrán szabotázs- és felderítőcsoport hatolt be a Belovszkij járásba, de Alekszej Szmirnov, a kurszki terület megbízott kormányzója szerint az orosz hadseregnek „sikerült stabilizálnia a helyzetet”. Később az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy megakadályozták az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) áttörési kísérletét.

Az ukrán erőknek közel 30 kilométert sikerült előrenyomulniuk orosz területre. Az ukrán fegyveres erők vannak fölényben, annak ellenére, hogy Oroszország erősítést hozott, írta a Fakti.

Ukrán vezérkari források a The Economistnak elmondták, hogy Oroszország visszavonja erőit Harkiv térségéből Kurszkba, de „lassabban, mint szeretnék”.

Kijev kurszki területen zajló hadműveletének végső célja egyelőre nem világos, de úgy tűnik, hogy a minimális cél az orosz csapatok kivonása a frontvonalról Harkiv és Donyeck megyékben. Az előzetes értékelés szerint a hadművelet eredményei „nem meggyőzők” – írja a The Economist.

2024. augusztus 11-én közzétett szóróanyagról készült képen egy orosz dróntámadás látható ukrán páncélozott járművek ellen Kurszk régióban. Oroszország 2024. augusztus 12-én új evakuálást rendelt el határvidékén, Belgorodban – mondta a kormányzó, miközben az ukrán offenzíva megfékezéséért küzdött a szomszédos Kurszk régióban (Fotó: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium)

Ugyanakkor az ukrán fegyveres erők hadművelete már most is jelentősen emelte az ukrán hadsereg morálját. Az ukrán katonák szerint a veszteségek és a sérülések ellenére nem bánták meg, hogy hosszú idő után először látták előretörni erőiket.

Az ukrán források azonban arról is beszámoltak, hogy „félő, hogy csapdába esünk, és Oroszország a fogát csikorgatja rajtunk”.

Egy magas rangú ukrán tisztviselő az AFP-nek azt mondta, hogy Kijev nem tervezi az elfoglalt területek annektálását, céljuk inkább az orosz állások megbontása és a határvédelem gyengeségének megmutatása. Augusztus 11-én az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij a Telegram-csatornáján közzétett egy fotót, amelyen azt írta: „Folytatjuk a műveletet”.

Borítókép: Az oroszországi Kurszk régió kormánya által 2024. augusztus 9-én készített és közzétett képen gyermekek láthatók, akiket evakuáltak a Kurszk régióbeli Rylsk városából (Fotó: AFP/Kurszk régió kormányzata)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.