CIA: A Taylor Swift-koncert elleni támadás gyanúsítottjai „tízezrek” megölésére készültek

A Taylor Swift bécsi koncertjeinek megtámadására készülő gyanúsítottak „több tízezer” rajongót akartak megölni, mielőtt a CIA olyan információkra bukkant, amelyek alapján ez meghiúsult és letartóztatták őket.

Forrás: Independent2024. 08. 29. 15:51
Taylor Swift mintegy 55 000 embernek adott koncertje során a Johan Cruijff Arená-ban.
Taylor Swift mintegy 55 000 embernek adott koncertje során a Johan Cruijff Arená-ban. Fotó: Robin Van Lonkhuijsen Forrás: ANP/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghiúsult bécsi Taylor Swift-koncertek elleni merénylet gyanúsítottjai „több tízezer” rajongót akartak megölni – mondta el az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség igazgatóhelyettese, írta meg az Independent.

A CIA értesítette az osztrák hatóságokat a tervről, amely az Iszlám Államhoz fűződő szálakat is tartalmazott.

David Cohen, a CIA igazgatóhelyettese a héten Marylandben tartott éves hírszerzési és nemzetbiztonsági csúcstalálkozón beszélt a meghiúsult összeesküvésről.

Nagyon sok, több tízezer ember megölését tervezték ezen a koncerten, köztük biztosan sok amerikaiét – és az a terv eléggé előrehaladott állapotban volt

– mondta Cohen.

Az osztrák hatóságok szerint a fő gyanúsított, egy 19 éves osztrák férfi az Iszlám Állam szervezettől kapott ihletet. Állítólag késekkel és házi készítésű robbanószerekkel akart támadni a stadionon kívül, ahol több mint 30 ezer rajongó gyűlt össze. A nyomozók ehhez szükséges vegyi anyagokat és egyéb technikai eszközöket találtak a gyanúsított otthonában tartott razzia során.

A gyanúsított ügyvédje szerint a vádak „eltúlzottak”.

Swift a múlt héten, a londoni koncertjei befejezése után beszélt először a bécsi koncertek lemondásáról amikor is köszönetet mondott a hatóságoknak gyors és hatékony fellépésükért.

Egy Swift-tematikájú táncórán történt késelés korábban három kislány halálát okozta az Egyesült Királyságban. A southporti támadás után kiadott nyilatkozatában az énekesnő azt mondta, hogy „teljesen sokkos állapotban van”. Hírügynökségek szerint Swift londoni koncertje során a színfalak mögött találkozott néhány túlélővel.

A bécsi merénylet terve hasonló a 2017-es, 22 halálos áldozatot követelő, öngyilkos merénylő által elkövetett támadással, amelyet az angliai Manchesterben, Ariana Grande koncertjén hajtott végre egy öngyilkos merénylő. A bomba a koncert végén robbant, amikor több ezer fiatal rajongó távozott. Ez volt az utóbbi évek leghalálosabb szélsőséges támadása az Egyesült Királyságban.

Taylor Swift minden rekordot megdöntő turnéja őszig szünetel.

Borítókép: Taylor Swift mintegy 55 ezer embernek adott koncertje során a Johan Cruijff Arenában. (Fotó: ANP/AFP/Robin Van Lonkhuijsen)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.