„Ehhez képest az NKVD kisiskolás volt”: kényszersorozás a kurszki hadművelet árnyékában Ukrajnában

Egyre nagyobb a kétségbeesés az ukrán társadalomban a kegyetlen utcai emberrablások miatt. Kijev már hónapok óta a kurszki hadműveletre készülhetett, ezt igazolják a kegyetlen kényszersorozások is. Az „európai demokrácia fellegvárának” állampolgárai még a nyugati jogvédőkre sem számíthatnak.

2024. 08. 13. 18:48
Ukrainian army's military operation in the direction of Kupiansk area in Kharkiv Oblast
KUPIANSK AREA, UKRAINE - AUGUST 13: Soldiers from the 116th Brigade operate with the 2S1 'Gvozdika' self-propelled howitzer in the direction of Kupiansk area in Kharkiv oblast, Ukraine, on August 13, 2024. Despite the preparations, the operation is on hold as the commander waits for a clear sky, indicating that Russian drones are patrolling the area in search of Ukrainian artillery positions. Gian Marco Benedetto / Anadolu (Photo by Gian Marco Benedetto / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Ukrán katonák Harkovban Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában szinte már megszokottá vált, hogy hadkiegészítők az utcákról rabolják el a hadköteles állampolgárokat. Naponta több tucat olyan felvétel lát napvilágot, amelyeken az új kasztként emlegetett toborzók brutálisabbnál brutálisabb eszközökkel szedik össze áldozataikat. Az ukránok sem finomkodnak, amikor a TCK (a hadkiegészítő parancsnokság rövidítése – a szerk.) kerül szóba, csak Gestapónak vagy éppen NKVD-nek nevezik az embergyűjtő kommandót.

Mostanára az ukrán társadalom eljutott odáig, hogy kevesebbet beszél már a háborúról, és többet a TCK visszaéléseiről. 

A szerencsésebb hadkötelesek már kijutottak különböző úton-módon, illegálisan Ukrajnából, a kevésbé szerencsések két és fél éve bujkálnak, a szerencsétlenebbeket pedig kényszersorozták. 

Az önkéntesek már az első hónapokban elfogytak, nem véletlenül szólnak a hírek több mint félmillió ukrán áldozatról, és nem véletlenül szaporodnak a hadisírok gomba módra a már városnyi méretű katonatemetőkben.  

Ukrajna lakossága már teljesen belefáradt abba a diktatúrába, amit az elmúlt két és fél évben, a Nyugat aktív közreműködésével épített ki a jelenleg már illegitim Zelenszkij-rezsim. 

Nincs szólásszabadság, nincs sajtószabadság, nem kommentálhatsz a Facebookon szabadon, mert másnap elvisz a „meseautó”, ahogy Ukrajnában hívják a fekete Volga örökségét. A sztálini rendszer legsötétebb óráira emlékeztet mindaz, ami a kelet-európai országban zajlik. 

Mindenütt, de főleg Kárpátalján, és ott is a magyarlakta vidékeken katonai ellenőrző pontok vannak, ahol tüzetesen leellenőriznek, hogy nem vagy-e „uhiljant”, vagyis olyan hadköteles, aki bujkál a sorozás elől. 

Mostanra a helyi demokrácia eljutott arra a szintre is, hogy többszörös szögesdróttal védi az EU-s határt a saját férfi állampolgáraitól, akik évek óta nem hagyhatják el legálisan az országot. Sőt, óránként repülnek a helikopterek és a drónok is, a hangosbemondóból pedig az szól, hogy aki engedély nélkül meg meri közelíteni a határt, az súlyos következményekkel számolhat. Gyakran találnak lelőtt menekülőket, az ukrán határőrség naponta ad le figyelmeztető lövéseket.

Kicsit olyan ez, mint egykor a Berlint elválasztó fal, csak itt a Tisza lett a halál folyója. Hetente több menekülő holttestét sodorja ugyanis partra a víz, de ez Kijev és az őt támogató nyugati elit szerint teljesen rendben van. 

 

Kárpátalja sem kivétel

A kényszersorozás Kárpátaljára is begyűrűzött, a nagyobb városokban olyan szinten zajlik az embervadászat, mint még soha ezelőtt. Munkácson például azt filmezték le, ahogy maszkban intézkedő hadkiegészítők vettek körbe egy férfit. Előbb igazoltatták, majd elvették a biciklijét, őt pedig bezavarták a mikrobuszba. Az emberrablást kiszúrván, egy busz próbálta meg elállni a hadkiegészítők útját. Többször is megakadályozta, hogy a maszkos egyenruhások elvigyék áldozatukat, a sofőr végül azonban nem tudott már tovább manőverezni a busszal. 

De Ungváron is szürreális jelenetek zajlottak a napokban egy új lakópark bejáratánál. Rendőrök próbáltak megbilincselni és magukkal vinni egy helyi férfit, aki azonban ellenkezett, emiatt leteperték a földre. Itt azonban a jelenet nem ért véget, hiszen nők, köztük egy kismama siettek a segítségére. Az asszonyok még az egyenruhásokkal is összeverekedtek a hadköteles megmentése érdekében, végül a férfit mentők vitték el, mert dulakodás közben eltört mindkét csuklója. 

Az elmúlt hónapokban sokan nem értették, hogy miért csavarták fel Ukrajnában ilyen brutálisan a kényszersorozást. Sokan azt mondják, hogy ahhoz képest, amit most a TCK művel, az NKVD kisiskolás volt. Azonban látván a kurszki ukrán hadműveletet, mostanra többen megértették, hogy Kijev ezért gyűjtötte és gyűjti ilyen szorgosan a katonakorúakat, mert pont ezt a behatolást készítette elő. 

Borítókép: Ukrán katonák (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.