Így reagált Ferenc pápa arra, hogy Zelenszkij betiltotta az orosz ortodox egyházat

Az orosz–ukrán háborúban sérül a vallásszabadság.

2024. 08. 25. 14:41
Ferenc pápa Úrangyala (Angelus) imádságot mond vatikáni lakosztályának a Szent Péter térre néző ablakából 2024. augusztus 25-én
Ferenc pápa Úrangyala (Angelus) imádságot mond vatikáni lakosztályának a Szent Péter térre néző ablakából 2024. augusztus 25-én Fotó: Angelo Carconi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa a vasárnapi Úrangyala imádságot követően aggodalmát fejezte ki a Kijev által hozott döntéssel kapcsolatban, mely megtiltja az orosz ortodox egyház működését Ukrajnában. A katolikus egyházfő nyíltan kijelentette, sem közvetlenül sem közvetett módon nem lehet eltörölni semmifajta keresztény egyházat.

Az ukrán parlament a napokban arról döntött, hogy az ukrán plébániáknak kilenc hónapjuk van arra, hogy mindenfajta kapcsolatot megszakítsanak az orosz ortodox egyházzal.

Ferenc pápa azt is elmondta, hogy fájdalommal követi az orosz–ukrán háború fejleményeit, majd hozzátette, félő, hogy az érintett térségben sérül a vallásszabadság. A pápa leszögezte, hogy aki szívből imádkozik, az mindig, mindenkiért fohászkodik, továbbá semmi rosszat nem követ el, hiszen az Istenhez szól.

 

Ha valaki saját népe ellen vét, az bűnös, de az imádsággal nem lehet rosszat elkövetni

– mondta.

Az ukránok többsége ortodox keresztény, de az ortodox közösség két külön egyházra esett szét: az egyik Moszkva fennhatóságát ismeri el, a másik pedig független, amelynek Konstantinápoly 2019-ben megadta az úgynevezett autokefál státust.

Kérlek szépen, sem közvetlenül, sem közvetett módon ne bántsátok a keresztény egyházat

– üzente az ukrán vezetésnek az egyházfő.

Borítókép: Ferenc pápa Úrangyala (Angelus) imádságot mond vatikáni lakosztályának a Szent Péter térre néző ablakából 2024. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.