Itt az újabb fordulat, Zelenszkij bejelentést tett a békecsúccsal kapcsolatban

Ukrajna azt szeretné, hogy Moszkva is ott legyen a tárgyalóasztalnál a következő békekonferencián. A területek feladását azonban „nagyon nehéz kérdésnek” nevezte Zelenszkij.

2024. 08. 01. 8:49
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az egész világ, beleértve Ukrajnát is, azt szeretné, ha Oroszország csatlakozna a világ vezetőihez egy tervezett második békecsúcson az ukrajnai háború befejezése érdekében – számol be róla az AFP francia hírügynökség.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Zelenszkij békülékenysége nem véletlen: az oroszok egyre nagyobb nyomás alá helyezik a létszám- és felszerelési problémákkal küszködő ukrán haderőt, a szövetségesek támogatása egyre bizonytalanabbá válik, a lakosság pedig egyre jobban belefárad a harmadik éve tartó orosz–ukrán háborúba.

Mint arról beszámoltunk, a júniusi, első svájci békekonferencia, amelyre Oroszország nem kapott meghívást, teljesen eredménytelenül zárult, többek között azért, mert több fontos ország, köztük Kína és az Egyesült Államok vagy alacsony szintű delegációt küldött, vagy egyáltalán nem utazott el Svájcba.

Zelenszkij szerint most itt az ideje, hogy Moszkva helyet foglaljon az asztalnál.

A világ többsége ma azt mondja, hogy Oroszországnak képviseltetnie kell magát a második csúcstalálkozón, különben nem fogunk érdemi eredményeket elérni

– fogalmazott az ukrán államfő a nyugat-ukrajnai Rivnye városában, egy iskola tornatermében a francia média képviselői előtt.

Az elnök nem először tesz hasonló megállapítást. Néhány napja a japán NHK televíziós csatornának adott interjújában elmondta, azt tervezi, hogy november végéig cselekvési tervet dolgoz ki, amellyel békét teremthetnek Ukrajnában és lezárhatják az orosz–ukrán háborút.

Ugyanakkor a Le Monde francia napilapnak nyilatkozva Zelenszkij „nagyon-nagyon nehéz kérdésnek” nevezte azt, hogy Ukrajna hajlandó lenne-e területi engedményeket tenni a béke érdekében.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.