Izrael és Washington másként értelmezi a Netanjahu–Blinken-találkozót

Az Egyesült Államok vitatta azt a jelentést, amely Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre hivatkozva azt állította, hogy meggyőzhette Antony Blinken amerikai külügyminisztert arról, hogy Izraelnek csapatokat kell tartania a Gázai övezet és Egyiptom közötti határszakaszon.

Forrás: CNBC2024. 08. 21. 10:19
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (R) beszélget Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel (L) hivatalos látogatása során Nyugat-Jeruzsálemben, 2024. június 10-én.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (R) beszélget Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel (L) hivatalos látogatása során Nyugat-Jeruzsálemben, 2024. június 10-én. Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közel-keleti útja során igyekezett sürgetni a gázai tűzszüneti megállapodás közvetítésére irányuló erőfeszítéseket, de kedden úgy távozott a térségből, hogy az Izrael és a Hamász közötti megállapodás még mindig várat magára, írta a CNBC.

Blinken, valamint az egyiptomi és katari közvetítők egy amerikai „áthidaló javaslatba” vetették reményeiket, amelynek célja a tíz hónapja tartó háborúban a két fél közötti szakadék csökkentése, miután a múlt héten áttörés nélkül szüneteltek a tárgyalások. A megállapodásnak „az elkövetkező napokban létre kell jönnie, és mi mindent megteszünk, ennek érdekében” – mondta Blinken újságíróknak Dohában, mielőtt Washingtonba utazott volna.

– Az Egyesült Államok nem fogadja el Gáza hosszú távú megszállását Izrael részéről – mondta Blinken. 

Pontosabban, a megállapodás nagyon egyértelmű a Gázából való kivonulás (Izraeli Védelmi Erők) ütemtervét és helyszíneit illetően, és Izrael beleegyezett ebbe. Ennyit tudok tehát. Ez az, ami teljesen világos.

Ugyanakkor az Axios újságírójának X-bejegyzése szerint Netanjahu azt mondta, hogy Izrael nem vonja ki csapatait a Gáza és Egyiptom közötti Philadelphiai folyosóról, mivel az stratégiai katonai érték, és ezt Blinkennek is elmondta a hétfői izraeli találkozó során, írta a CNBC.

„Netanjahu azt mondta, hogy talán sikerült meggyőznie az amerikai külügyminisztert a kérdésben” – tette hozzá az Axios.

„Az egyetlen dolog, amiről Blinken és az Egyesült Államok meg van győződve, hogy a tűzszüneti javaslatot végre kell hajtani” – mondta egy magas rangú kormányzati tisztviselő.

Az ehhez hasonló nyilatkozatok nem építő jellegűek a sikeres tűzszüneti megállapodás szempontjából, és minden bizonnyal kockáztatják a további érdemi tárgyalások lehetőségét, hogy tovább tudjunk lépni

– mondta a tisztviselő.

Borítókép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszélget Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.