Kiderült, miért utazik Kijevbe Modi

India miniszterelnöke, Narendra Modi kijelentette, hogy e heti kijevi látogatása során „meg fogja osztani meglátásait” az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus békés rendezésével kapcsolatban.

Forrás: Reuters2024. 08. 21. 10:08
India miniszterelnöke, Narendra Modi (L) beszél Volodimir Zelenszkij (C) ukrán elnökkel a „G7+partnerországok + Ukrajna” találkozón, a G7-csúcs vezetőinek találkozójának utolsó napján, Hirosimában, 2023. május 21-én.
India miniszterelnöke, Narendra Modi (L) beszél Volodimir Zelenszkij (C) ukrán elnökkel a „G7+partnerországok + Ukrajna” találkozón, a G7-csúcs vezetőinek találkozójának utolsó napján, Hirosimában, 2023. május 21-én. Fotó: Japán Külügyminisztérium Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Narendra Modi Ukrajnába látogat – ahogy ezt korábban lapunk megírta. India miniszterelnöke szerdán Lengyelországba utazott, pénteken pedig Kijevbe látogat, ami az első látogatás lesz, amelyet indiai miniszterelnök tesz Ukrajnában a diplomáciai kapcsolatok harminc évvel ezelőtti felvétele óta, jelentette a Reuters.

Modi ukrajnai útja hetekkel a moszkvai látogatása után következik. 

„Barátként és partnerként reméljük, hogy hamarosan visszatér a béke és a stabilitás a térségbe” – mondta Modi az elutazása előtti nyilatkozatában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök, miután 2024. július 9-én a moszkvai Kremlben tárgyaltak.
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök, miután 2024. július 9-én a moszkvai Kremlben tárgyaltak (Fotó: AFP/Gavriil Grigorov)

India többször sürgette Ukrajnát és Oroszországot, hogy párbeszéddel és diplomáciai úton oldják meg nézeteltéréseiket. Modi kétnapos oroszországi látogatása a múlt hónapban egybeesett egy kijevi gyermekkórház elleni csapással, amelyet követően Putyinnak azt mondta, hogy az ártatlan gyermekek halála fájdalmas és félelmetes, és a konfliktus megoldását sürgette.

Az ukrán vezetők korábban azt is szorgalmazták, hogy India segítsen az ország háború sújtotta gazdaságának újjáépítésében.

Borítókép: India miniszterelnöke, Narendra Modi (balra) beszél Volodimir Zelenszkij (középen) ukrán elnökkel a „G7+partnerországok + Ukrajna” találkozón, a G7-csúcs vezetőinek találkozójának utolsó napján, Hirosimában, 2023. május 21-én (Fotó: AFP/Japán Külügyminisztérium)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.