Megkapta a thaiföldi király áldását Paetongtarn Sinavatra miniszterelnök + videó

A 37 éves Paetongtarn Sinavatrát, az egykori kormányfő, Thakszin Sinavatra lányát az országban uralkodó politikai bizonytalanság közepette választották meg miniszterelnöknek.

Forrás: Reuters2024. 08. 18. 13:27
Paetongtarn Sinavatra, a thaiföldi Pheu Thai párt vezetõje, Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök lánya
Paetongtarn Sinavatra, a thaiföldi Pheu Thai párt vezetõje, Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök lánya Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A thaiföldi király vasárnap jóváhagyta Paetongtarn Sinavatra miniszterelnöki kinevezését, szabad utat engedve saját kabinetje létrehozásához. A harminchét éves Paetongtarn így Thaiföld legfiatalabb miniszterelnöke lett, mindössze néhány nappal azt követően, hogy szövetségesét, Srettha Thavisint elbocsátotta az alkotmánybíróság, közölte a Reuters. 

Paetongtarn közel kétharmados győzelmet aratott a pénteki szavazáson, a király jóváhagyása csak formalitás.

A végrehajtó hatalom vezetőjeként a törvényhozó hatalommal együtt, nyitott szívvel fogom végezni a kötelességemet. Minden véleményt meg fogok hallgatni, hogy együtt stabilan vezessük az országot

– mondta, megköszönve a királynak és a nép képviselőinek a támogatását.

Paetongtarn több szempontból is kihívásokkal néz szembe: a gazdaság válságban van, Pheu Thai pártjának népszerűsége pedig egyre csökken. Első sajtótájékoztatóján elmondta, hogy folytatja elődje, Srettha Thavisin valamennyi kezdeményezését, beleértve a „jelentős” gazdasági reformra vonatkozó célkitűzéseit, az illegális kábítószerek elleni küzdelmet, az ország általános egészségügyi rendszerének javítására és a nemek közötti sokszínűség előmozdítására tett kísérleteit. Kormánya politikájának a részleteit a jövő hónapban fogja bemutatni a parlamentnek – tette hozzá.

Paetongtarn Sinavatra arra is kitért: nem tervezi, hogy apját, Thakszin Shinavatrát (Thaiföld korábbi, megosztó miniszterelnökét) bármilyen kormányzati pozícióba kinevezze, ám ki fogja kérni az ő tanácsát.

Elődje, Srettha bukása kevesebb mint egyévnyi hivatalban töltött idő után figyelmeztető jel számára, mivel Thaiföld a puccsok és bírósági döntések viharos időszakát éli jelenleg, politikai pártokat oszlatnak fel, és több kormányt és miniszterelnököt is megbuktattak az utóbbi időszakban.

Borítókép: Paetongtarn Sinavatra, a thaiföldi Pheu Thai párt vezetője, Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök lánya (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.