Megszólalt a migráns által agyonvert német fiú édesapja

Az eset egész Németországot megrázta, amikor júniusban a 20 éves Philippost Bad Oeynhausen városában brutálisan megölték. A rendőrök előtt is jól ismert szíriai Mwafak A. egyszerűen agyonverte a fiatal fiút.

Forrás: Die Welt2024. 08. 23. 11:05
Egy német rendőr áll a képen.
Egy német rendőr áll a képen. Fotó: Stefan Sauer Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feltételezett elkövető 18 éves és 2016-ban érkezett Németországba. Az áldozat apja most ismét megszólalt a Welt című lapnak adott interjúban. A fiút június 22-én este támadta meg egy tízfős társaság az észak-rajna–vesztfáliai Bad Oeynhausen fürdőparkban, és olyan súlyosan megsérült, hogy három nappal később a kórházban meghalt.

A bielefeldi ügyészség most vádat emelt három gyanúsított – egy 18 éves szíriai és két német állampolgárságú társa – ellen. A fő elkövető a szír Mwafak A., akit emberöléssel, testi sértéssel és kifosztással is vádolnak. A többi elkövető ellen veszélyes testi sértés és lopott holmik elfogadása miatt emeltek vádat.

A támadásról Pilippos apja, Dimitrisz Tsanis megható és ijesztő részleteket árult el.

„A fiam azt mondta: Hagyjatok minket békét!”

Philippos és legjobb barátja csak rövid időre távoztak a buliból, hogy felvegyék egy barátjukat a vasútállomáson – mondta Philippos apja. „Ez légvonalban mindössze 200 méter. Philippos ezután kint maradt a legjobb barátjával, hogy rágyújtson”. De aztán megjelent ez a tízfős csoport.
„A fiam azt mondta: Hagyjatok minket békén! Akkor az egyikük megverte, még akkor sem hagyta abba az ütlegelést és rugdosást, amikor a fiam a földön feküdt.”

A kórház orvosai mindent megpróbáltak, de már nem tudtak mit tenni. A sérülései túl súlyosak voltak. „Az ütések és rúgások az egész agyat elmozdították, gyakorlatilag összezúzták”.

„Philippos számomra egy hős” – hangsúlyozza az édesapa. Az agyhalottá nyilvánított 20 éves fiúnak korábban az volt a kívánsága, hogy szervdonor legyen. „Most bizonyos értelemben egy másik emberben él tovább – ez egy kis napsugár számunkra.”

Az apa azt követeli, hogy a szíriai elkövetőt, Mwafak A.-t a felnőtt büntetőjog szerint ítéljék el.

„Bár a fiam gyilkosa mindössze 18 éves, pontosan tudta, mit tesz” – hangsúlyozza Dimitrisz Tsanis.

„A fiam már a földön feküdt, és vér folyt a füléből, szájából és orrából, de ő folytatta. Meg akarta ölni a fiamat. A lehető legkeményebb büntetést kell kiszabni.”

Az apa arra is szeretne választ kapni, hogy „Miért volt még mindig szabadlábon?”

A szíriai fő gyanúsított ugyanis többször is felhívta magára a rendőrség figyelmét erőszakos, vagyon elleni és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. 

Hogyan lehetséges, hogy a férfit még soha nem ítélték el?…Vajon az igazságszolgáltatás csak úgy elengedte ezt a dolgot?

– kérdezi a családapa.

„Hol volt az állam?”

Dimitrisz Tsanis azt mondta, hogy a helyi polgármesteren kívül más politikus nem kereste. „Nem, az állam nem volt ott. Nagyon elszomorít bennünket, hogy nem történt semmi.” Dimitris Tsanis és Philippos édesanyja is Görögországban született. A Welt kérdésére, hogy ők mint migráns-hátterű németek, hogyan látják a migránsok részéről egyre növekvő erőszakot, azt válaszolta:

Ami ma a bűnözés terén történik, az kezd kicsúszni a kezünkből. És egy ponton betelik a pohár.

Borítókép: Illusztráció, egy német rendőr áll a képen (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Stefan Sauer)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.