Megszólaltak a város lakói, ahol terrortámadás történt + videó

Döbbenet és félelem lett úrrá Solingenben a terrortámadás után.

2024. 08. 24. 14:50
Rendőrök lepték el a németországi Solingen városát, ahol előző este terrortámadás történt a város főterén
Rendőrök lepték el a németországi Solingen városát, ahol előző este terrortámadás történt a város főterén Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elképesztő, hogy itt mindig ilyenek történnek” – mondja egy nő, az egyik solingeni lakos a terrortámadás másnapján a Die Welt német lapnak. Ahogy korábban lapunk is megírta, péntek este Solingen városában egy késes támadás történt. A Bild német lap korábban az írta, az észak-rajna-vesztfáliai város főterén rendezett fesztiválon egy férfi késsel látszólag válogatás nélkül az ünneplőkre támadt. Három ember meghalt és legalább nyolcan megsebesültek, közülük öten súlyosan. 

Philipp Müller, a városi jog megszerzésének 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség egyik szervezője a péntek késő este történt támadás után a színpadról arra kérte az embereket, hogy próbálják megőrizni nyugalmukat, de tartsák nyitva a szemüket. Azóta a rendőrség letartóztatott egy embert, úgy tudni, hogy egy fiatal migráns volt az elkövető, aki Allahot dicsőítette. Emellett a rendőrök a gyilkos fegyvert is megtalálhatták.

 

Solingen a „pengék városa” néven hirdeti magát, mivel az evőeszközgyártás történelmi központja.

Solingen rendkívül veszélyes várossá vált. Idén júniusban egy belvárosi lakóház előtt robbanás történt, amelyben az elkövető meghalt, a támadás a holland drogmaffiával hozható összefüggésbe. Emellett az utóbbi években több késes támadás is történt.

Sok külföldi hátterű agresszív fiatal van itt. Ez ijesztő, régebben minden más volt. Minden megváltozott az elmúlt hét-nyolc évben

– mondja egy helyi orvos asszisztense a sajtónak. A nő nem engedi a gyermekeit a buszmegállóban várakozni, és sötétedés után sem utazhatnak sehova egyedül.

2015 után a dolgok szélsőségesebbé váltak. Teljesen más érzésekkel sétálunk végig a városban, nem vagyunk biztonságban

– mondja a nő társa, aki arra utalt, hogy a 2015-ös migrációs hullám után kezdetben csaknem kilencszázezer migránst tartottak nyilván Németországban.

Őszintén szólva gyűlöletet érez az ember - különösen a politika iránt, mert nem először történik ilyesmi

– nyilatkozta a Weltnek a támadás helyszínén egy férfi, aki virágot helyezett el a város főterén, ahol a támadás történt.

Borítókép: Rendőrök lepték el a németországi Solingen városát, ahol előző este terrortámadás történt a város főterén (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.