Olaszország nem enged a brüsszeli nyomásnak

Olaszországból érkező fegyvereket nem lehet felhasználni orosz területeken.

2024. 08. 30. 16:31
Antonio Tajani olasz külügyminiszter
Antonio Tajani olasz külügyminiszter Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Olaszország és Magyarország megfékezi a kijevi törekvéseket a nyugati fegyvereket illetően” – számol be az olasz sajtó a külügyminiszterek csütörtöki brüsszeli üléséről. A média szinte egyöntetűen kiemeli, hogy Olaszország és Oroszország között nincs háború, ezért meg kell előzni a konfliktus elmérgesedését. Egyes oldalakon arról cikkeznek, hogy Olaszország nem hagyja elszabadulni a háborús pszichózist, nem enged a brüsszeli nyomásgyakorlásnak és határt szab a fegyverek bevetésének. 

Olaszországból érkező fegyvereket nem lehet felhasználni orosz területek ellen

– szögezte le Antonio Tajani olasz külügyminiszter Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek ülésén. Tajani elmondta, hogy Olaszország a konfliktus kirobbanása óta támogatja Kijevet a védekezésben, ezért a római parlament több alkalommal döntött úgy, hogy fegyverszállítmányokat küld a térségbe. A kormány azonban kiáll amellett, hogy ezek a hadieszközök kizárólag Ukrajna területén vethetők be. A miniszter erről azután beszélt, hogy Josep Borrell, az EU  kül - és biztonságpolitikai főképviselője megpróbált nyomást gyakorolni az uniós országokra a fegyverhasználatot illetően.

Az olasz kormánykoalíción belül ugyanakkor nincs teljes egyetértés Ukrajna támogatásáról. A Matteo Salvini vezette Liga a konfliktus diplomáciai rendezését sürgeti a háború kitörése óta. A párt főtitkára hangsúlyozta, minél több fegyver van a térségben, annál jobban elhúzódik a háború. Eközben a koalíció másik fele úgy véli, a fegyverellátás biztosítása Olaszország alapvető feladata.

Borítókép: Antonio Tajani olasz külügyminiszter (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.