Pattanásig feszült a helyzet a Közel-Keleten

Tovább nő a feszültség a Közel-Keleten, Irán mellett a Hezbollah libanoni siíta terrorszervezet vezetője is megtorlással fenyegette meg Izraelt.

2024. 08. 07. 10:17
Haszan Naszrallah sejk, az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah szervezet vezetője
Haszan Naszrallah sejk, az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah szervezet vezetője (Fotó: MTI/EPA/Nabil Mounzer)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtorlással fenyegette meg Izraelt Hasszán Naszrallah, a Hezbollah libanoni siíta terrorszervezet feje egy magas rangú Hezbollah-parancsnok múlt heti megölése miatt.

A Hezbollah által működtetett Al-Manar televízió adásáról készített képen Szajed Haszan Naszralláh sejk, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetője
Szajed Haszan Naszralláh sejk, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetője (Fotó: MTI/EPA/Al-Manar televízió)

Az izraeliek az eszkalációt választották a merényletek végrehajtásával

– idézte Naszrallah szavait az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió

A Hezbollah válasza „erős és hatékony” lesz – tette hozzá Naszrallah. Kiemelte, vagy egyedül, vagy az Irán által támogatott „ellenállási tengely” más tagjaival összehangoltan hajtják azt végre.

Jól mutatja a térségben uralkodó feszültséget, hogy röviddel Naszrallah beszéde előtt izraeli vadászgépek repültek át Libanon fővárosa, Bejrút felett – számol be róla a The Times of Israel izraeli napilap.

Sajtóhírek szerint egy lehetséges iráni csapástól tartva a kanadai nagykövetség ma megkezdi a diplomaták családtagjainak evakuálását Izraelből.

Eközben Izrael leköszönő ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan búcsúbeszédében a nácik terveivel kapcsolatos hozzáálláshoz hasonlította az ENSZ hallgatását Irán Izrael-elleni fenyegetése kapcsán.

Egyelőre nem tudni, hogy Irán mikor és milyen megtorlást tervez Iszmail Haníje, a Hamász palesztin terrorszervezet politikai vezetőjének teheráni megölése miatt, de az új iráni elnök a napokban úgy fogalmazott, hogy Teherán mindenképpen válaszlépéseket fog tenni.

Az Iráni Iszlám Köztársaság semmiképpen sem törekszik a háború és a válság kiterjedésének kiterjesztésére a térségben, de ez a rezsim [Izrael] mindenképpen választ fog kapni bűneiért és szemtelenségéért

− idézi Maszúd Pezeskian szavait a Financial Times gazdasági napilap.

Borítókép: Haszan Naszrallah sejk, az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah szervezet vezetője (Fotó: MTI/EPA/Nabil Mounzer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.